Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Φωτοβολταϊκή κυψέλη διπλής σύνδεσης με απόδοση ρεκόρ 31,1% από NREL

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμης Ενέργειας των ΗΠΑ (NREL) παρουσίασαν μια φωτοβολταϊκή κυψέλη διπλής σύνδεσης με βαθμό απόδοσης 31,1%.


Το φωτοβολταϊκό παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 31ου συνεδρίου ειδικών στα φωτοβολταϊκά που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στην Τάμπα της Φλόριντα.


Πρόκειται για νέο παγκόσμιο ρεκόρ απόδοσης σε φωτοβολταϊκή κυψέλη διπλής σύνδεσης σε συνθήκες φωτισμού της τάξης του ενός ήλιου.


Το προηγούμενο ρεκόρ που διατηρήθηκε για διάστημα δύο μηνών μόλις κρατούσε η Alta Devices με 30,8%.


Το πρόγραμμα Εξέλιξης της Αποδοτικότητας των Κυψελών του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ έχει στόχο να πετύχει απόδοση 48% σε ένα συγκεντρωτικό κύτταρο, το οποίο θα φέρει κάτοπτρα ώστε να μεγενθύνει την ένταση του φωτός.


Η διπλή φωτοβολταϊκή κυψέλη του NREL αποτελείται από μια κυψέλη φωσφιδίου του γαλλίου-ινδίου πάνω σε μια κυψέλη από αρσενίδιο του γαλλίου, έχει επιφάνεια 0,25 τετρ. εκατ. και μετρήθηκε σε ηλιακό φάσμα AM 1,5 στα 1,000 W/τετρ. μέτρο.


Η ηλιακή κυψέλη του NREL ήταν καλυμμένη με μια αντιαντανακλαστική επίστρωση στο εμπρόσθιο μέρος, ενώ στο πίσω μέρος με ένα στρώμα χρυσού υψηλής αντανάκλασης.


Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες του NREL, πέρα από τη χρήση εξελιγμένων υλικών και τη βελτίωση των ηλεκτρικών ιδιοτήτων, αυτό που έχει σημασία είναι η εκμετάλλευση του συνόλου του φάσματος του φωτός εσωτερικά.


econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading