Φύκια σπιρουλίνας με στόχο την αντιμετώπιση του υποσιτισμού στην Αφρική καλλιεργούν μαθητές του Γυμνασίου Herzliya Hebrew στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ.
Τα κυανοβακτήρια, που αναπτύσσονται σε τροπικές λίμνες στην άγρια φύση, θεωρούνται υπερτροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες.
Οι μαθητές που υλοποιούν την πρωτοβουλία καλλιεργούν βιομηχανικές ποσότητες για διανομή σπιρουλίνας σε μορφή σκόνης σε εξαθλιωμένες κοινότητες στην Αφρική.
Όπως τονίζουν, η σπιρουλίνα δεν θα εξαλείψει την πείνα αλλά θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού, κύρια αιτία παιδικής θνησιμότητας στην Αφρική.
Οι μαθητές τοποθετούν τα δοχεία με τα κυανοβακτήρια στον ήλιο για να φωτοσυνθέσουν, ενώ τους χορηγούν μέσω σωλήνων διοξείδιο του άνθρακα, ώστε να αναπτυχθούν ταχύτερα και να φτάσουν την ιδανική οξύτητα.
Επειδή λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο Ισραήλ η καλλιέργεια είναι δύσκολη, οι μαθητές χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες για την ανάπτυξη σπιρουλίνας υπό την επίβλεψη και με τη βοήθεια των καθηγητών τους.
Οι μαθητές έχουν ιδρύσει και μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που ονομάζεται «Algeed», μέσω της οποίας υλοποιούν την πρωτοβουλία τους.
Όταν τελειοποιήσουν τη φόρμουλα, θα διαδώσουν την πρωτοβουλία τους και σε άλλα σχολεία με στόχο τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων μαθητών στο φιλόδοξο πρότζεκτ, το οποίο ήδη έχει κερδίσει την προσοχή μεγάλων διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO.
Βάσει σχεδιασμού μέχρι το τέλος του 2014 οι μαθητές θα χορηγούν σπιρουλίνα σε 500 χιλιάδες παιδιά στην Αφρική που υποφέρουν από την πείνα.
Η σπιρουλίνα περιέχει πρωτεΐνες σε ποσοστό 70%, δηλαδή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τροφή, ενώ είναι πλούσια σε αμινοξέα και βιταμίνες.
Το είδαμε: εδώ