Η εφηβεία είναι το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στην παιδική και στην ώριμη ηλικία. O έφηβος παλεύει ανάμεσα στα δύο, επιδιώκοντας από τη μία την ανεξαρτησία του, ενώ από την άλλη αποζητά την προστασία του μέσα από την οικογένεια. Ως γονείς, καλό θα είναι να αντιμετωπίσετε την κατάσταησ με ηρεμία. Δε χρειάζεται να βλέπετε τις σχέσεις σας με το παιδί σα μάχες. Είναι σημαντικό να προωθήσετε την ανεξαρτησία του παιδιού σας και να το βοηθήσετε να κόψει τον ομφάλιο λώρο. Πολλοί γονείς νιώθουν»άχρηστοι» όταν ο έφηβος κάνει τις δικές του επιλογές (που αφορούν σε ρουχισμό, επιλογή φίλων, τρόπο και κέντρων διασκέδασης, κλπ) ενίοτε αψηφώντας ή αγνοώντας τις δικές τους. Όμως αυτό είναι περισσότερο πρόβλημα δικό τους παρά των παιδιών τους.
Οι υπερπροστατευτικοί γονείς δυσκολεύονται να αποδεσμευτούν από τα παιδιά τους. Τα πνίγουν με την «αγάπη» τους και ενώ από τη μία τα εξουσιάζουν, από την άλλη ορισμένες φορές εξουσιάζονται από αυτά. Πίσω από αυτό, συνήθως κρύβεται ένας δυστυχισμένος γάμος. Επειδή δεν είναι ευτυχισμένοι στο γάμο τους, περιμένουν από τα παιδιά τους να καλύψουν τα κενά. Όταν όμως αντιλαμβάνονται ότι ήρθε η ώρα να τα αφήσουν να φύγουν, παίζουν διάφορα παιχνίδια εξουσίας για να τα κρατάνε εξαρτημένα. Με λίγα λόγια εξαρτώνται από την εξάρτηση των παιδιών τους.
Στον αντίποδα, οι υπερβολικά παραχωρητικοί γονείς δε βοηθάνε το παιδί στο ταξίδι προς την αυτονομία. Παρόλο που το παιδί έχει αλλάξει βιολογικά και δείχνει σωματικά ώριμο, σε κάποια πράγματα παραμένει παιδί και τους έχει ανάγκη. Η εφαρμογή και τήρηση κανόνων, η λήψη αποφάσεων και η ανάληψη ευθυνών είναι απαραίτητα για τον έφηβο, παρόλο που κάποιες στιγμές αντιδρά σε αυτά. Χρειάζεται μια σταθερή βάση στην οποία θα γυρνά όποτε το έχει ανάγκη. Δε διαφέρει πολύ από το μικρό παιδάκι που παίζει στο δωμάτιο μόνο του και έρχεται που και που να ελέγξει την παρουσία του γονέα.
Γι” αυτό χρειάζεται επανεκπαίδευση των γονέων. Δείτε τι ανάγκες έχει το παιδί σας και πριν αντιδρασετε σπασμωδικά σκεφθείτε το. Ίσως χρειαστεί να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα. Οι συμβουλές, οι νουθεσίες, οι διαταγές, οι απαγορεύσεις δεν πιάνουν γιατί οι έφηβοι τις παίρνουν προσωπικά και νιώθουν σαν να υποβαθμίζεται η προσωπικότητά τους. Αυτό που ζητάνει από εσάς είναι αναγνώριση, εμπιστοσύνη και σεβασμός.
infokids.gr
Το είδαμε: εδώ