Τον πρώτο χάρτη με τα πιο ξεχωριστά και παράλληλα απειλούμενα ζώα (αμφίβια, θηλαστικά) του πλανήτη δημιούργησαν ερευνητές της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου.
Το πρότζεκτ ονομάζεται «Εξελικτικά ξεχωριστά και Παγκοσμίως Απειλούμενα Είδη» (EDGE) και η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.
Ο χάρτης καταδεικνύει πως μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των περιοχών που θεωρούνται κρίσιμες για τα απειλούμενα είδη προστατεύονται.
Στα είδη που χαρτογραφούνται περιλαμβάνεται η σαλαμάνδρα του Μεξικού, ο παγκολίνος της Ασίας (μυρηγκοφάγος) και ο ασπρόμαυρος λεμούριος.
Ο χάρτης εντοπίζει τις παγκόσμιες περιοχές με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις των ξεχωριστών και απειλούμενων ειδών και υποδεικνύει ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στη χάραξη πολιτικών για τη διατήρηση των ειδών.
Ο χάρτης αποκαλύπτει πως μόλις το 5% των περιοχών προτεραιότητας για τα θηλαστικά προστατεύεται, ενώ για τα αμφίβια το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 15%.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα αμφίβια «αντιμετωπίζουν τρομακτικούς ρυθμούς εξαφάνισης», γεγονός που τα καθιστά τα πλέον απειλούμενα σπονδυλωτά ζώα παγκοσμίως.
Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα της μεξικανικής σαλαμάνδρας, η οποία απειλείται από την οικιστική ανάπτυξη, τη ρύπανση και τα ξενικά ψάρια που τρώνε τα αυγά της.
Αν και πολλές από τις προκλήσεις για τη διατήρηση των ειδών που περιγράφονται στον χάρτη είναι τεράστιες, οι ερευνητές τονίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μικρές αλλαγές μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα και παραθέτουν το παράδειγμα του αμφιβίου Sagalla caecilian από την Κένυα.
Το συγκεκριμένο είδος απειλείται από την αποψίλωση και την καταστροφή των οικοτόπων του, ωστόσο υλοποιείται πρόγραμμα φύτευσης ενδημικών δέντρων σε κρίσιμες περιοχές, κάτι που θα διασφαλίσει την επιβίωσή του για εκατοντάδες χρόνια ακόμα.
Δείτε εδώ τον χάρτη με τα ξεχωριστά και απειλούμενα είδη.
Το είδαμε: εδώ