Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Φωτοβολταϊκά: η εισφορά διώχνει ξένες εταιρείες από την Ελλάδα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


fotovoltaika-etaireies-eisfora-99932 Καταστρεπτική για τις υπάρχουσες επενδύσεις και αποτρεπτική για νέες χαρακτηρίζει την επιβολή εισφοράς που φτάνει το 40% στα φωτοβολταϊκά ο Σύνδεσμος ΑΕ και ΕΠΕ και ζητά εξορθολογισμό του καθεστώτος στις ΑΠΕ, μείωση της φορολογίας και κατάργηση κάθε έκτακτης εισφοράς προκειμένου να αποφευχθούν λουκέτα και φυγή επενδυτών από την Ελλάδα.


Στην ανακοίνωσή του Σύνδεσμος Α.Ε. και ΕΠΕ αναφέρει:


«Ο Σύνδεσμος Α.Ε. και ΕΠΕ εκφράζει, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των μελών του, την έντονη δυσαρέσκειά του για την αύξηση της τιμής του ρεύματος στη βιομηχανία, σε συνδυασμό με την επιβολή δασμών από την Ε.Ε. στις εισαγωγές panels από την Κίνα και παράλληλα για τη νέα επιπλέον εισφορά επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων φωτοβολταϊκών, η οποία αρχικά ήταν σε ποσοστό 25, 27 και 30% και σήμερα φθάνει το 37% και 40%, πλήττοντας τις μεγάλες επενδύσεις οι οποίες πλέον παράγουν ζημίες, την ίδια ώρα που η τιμή των φωτοβολταϊκών, για παράδειγμα στις στέγες, είναι πάρα πολύ χαμηλή και αντίθετα, παράγει κέρδη. Παράλληλα, κρίνουμε ως απαράδεκτο να μην τηρείται η δέσμευση του πρωθυπουργού για κανέναν νέο φόρο εντός του 2013 και να επιβάλλεται έκτακτο επιπλέον “χαράτσι”, το οποίο δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις εταιρείες και τις απειλεί με λουκέτο.


Και παρά τα χαράτσια, προκειμένου να “σωθεί”, ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΛΑΓΗΕ) – όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι- εξακολουθεί να παραμένει ελλειμματικός!


Κρίνουμε την πολιτική αυτή, που ακολουθείται, αποτρεπτική για νέες επενδύσεις, καταστροφική για τις υπάρχουσες επενδύσεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κατόπιν εξαιρετικά υψηλών εγγυήσεων από πλευράς των επιχειρήσεων και, καλούμε το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς να εξορθολογήσουν το καθεστώς, που ισχύει.


Ήδη είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ξένες εταιρείες που επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας βρίσκονται υπό τη σκέψη φυγής και μεταφοράς δραστηριοτήτων σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Ο κλάδος της ενέργειας, οδηγείται σε συρρίκνωση την ώρα, που θα μπορούσε να αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας».




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading