Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Νέο ρεκόρ πτήσης για το ηλιακό αεροπλάνο: 1.500 χλμ σε 18 ώρες

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Νέα απόσταση – ρεκόρ διένυσε το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse , το πρώτο αεροπλάνο που ταξιδεύει μέρα και νύχτα εκμεταλλευόμενο την ηλιακή ενέργεια.


Ειδικότερα, στη δεύτερη φάση της «περιοδείας» του στις ΗΠΑ, το ηλιακό αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Ντάλας του Τέξας στις 1:08 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, ταξιδεύοντας 18 ώρες και 21 λεπτά από το Φοίνιξ της Αριζόνα και διανύοντας συνολική απόσταση 1.541 χιλιομέτρων.


«Αυτή η πτήση είχε πολλές δυσκολίες λόγω των ισχυρών ανέμων κατά την προσγείωση. Εκτός αυτού ήταν η μεγαλύτερη πτήση που διένυσε ποτέ ηλιακό αεροπλάνο σε ό,τι αφορά την απόσταση», δήλωσε ο πιλότος του Solar Impulse, Andre Borschberg.


«Πρέπει να καταλάβετε ότι ο πιλότος πρέπει να μείνει ξύπνιος για περισσότερες από 20 ώρες, χωρίς να κάνει χρήση αυτόματου πιλότου», προσέθεσε.


Η πρώτη φάση της «περιοδείας» του ηλιακού αεροπλάνου στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε στις 3 Μαΐου, με την πτήση του Solar Impulse από την Καλιφόρνια στο Φοίνιξ με ταχύτητα 49 χιλιομέτρων την ώρα.


Το ηλιακό αεροπλάνο έχει λεπτό κορμό και τέσσερις ηλεκτρικές μηχανές προσκολλημένες στα γιγάντια φτερά του.


Χάρη στην καθαρή ενέργεια που παρέχουν οι 12.000 ηλιακές κυψέλες στην επιφάνειά του, το αεροπλάνο πετά μέρα και νύχτα, με μέγιστο ύψος τα 8.230 μέτρα.


Το Solar Impulse θα πραγματοποιήσει άλλη μια στάση στην Ουάσιγκτον πριν ολοκληρώσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ με τελευταίο σταθμό τη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο.


Το ηλιακό αεροπλάνο αποτελεί πρωτοβουλία δυο Ελβετών πιλότων, οι οποίοι προσπαθούν να επιδείξουν τι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την καύση ορυκτών καυσίμων.


Επόμενος στόχος του «πράσινου» αεροπλάνου είναι ο γύρος του κόσμου το 2015.

econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading