Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Μεταλλαγμένος μικροοργανισμός μετατρέπει το CO2 σε καύσιμα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF




Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν μικροοργανισμό που μιμείται τα φυτά και απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, το βλαβερό αέριο του θερμοκηπίου που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.







Κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, τα φυτά χρησιμοποιούν τις ακτίνες του ήλιου για να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε σάκχαρα, που τροφοδοτούν με ενέργεια τα φυτά.



Τα σάκχαρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην εμπορική παραγωγή βιοαιθανόλης, ωστόσο η εξαγωγή τους από τα φυτά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.



Η νέα διαδικασία που ανακάλυψαν οι Αμερικανοί ερευνητές παρακάμπτει τα φυτά, καθώς ο μικροοργανισμός που δημιούργησαν αιχμαλωτίζει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το μετατρέπει απευθείας σε καύσιμα και άλλα χημικά.



Ειδικότερα, οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τον μικροοργανισμό Pyrococcus furiosus ώστε να μπορεί να τρέφεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.



Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αέριο υδρογόνου για να δημιουργήσουν μια χημική αντίδραση στον μικροοργανισμό έτσι ώστε να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε 3-υδροξυπροπανικό οξύ, ένα κοινό βιομηχανικό χημικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ακρυλικών και άλλων προϊόντων όπως καύσιμα.



Ωστόσο, σε αυτό το σημείο ο κύκλος μετατροπής εξακολουθεί να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα γιατί οι ερευνητές χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας το υδρογόνο, το οποίο προμηθεύονται εύκολα και άμεσα από το φυσικό αέριο.



Στα μελλοντικά σχέδια των επιστημόνων είναι η χρήση υδρογόνου από ανανεώσιμες, βιολογικές πηγές, όπως για παράδειγμα η φωτοσυνθετική άλγη.



Σημειώνεται ότι ο μικροοργανισμός Pyrococcus furiosus είναι ανθρακικά ουδέτερος γιατί όταν καεί απελευθερώνει την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με αυτή που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, γεγονός που τον καθιστά καθαρότερο από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και τη βενζίνη.



Πηγή





Το είδαμε: εδώ

Share
Loading