Τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά συστήματα αλληλοσυμπληρώνονται αποτελεσματικότερα από αυτό που έδειχναν προηγούμενες μετρήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα του Reiner Lemoine Institut και της γερμανικής εταιρείας Solarpraxis AG.
Ο συνδυασμός αιολικών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών συστημάτων συνεπάγεται διπλάσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ίδια επιφάνεια, ενώ οι απώλειες από την σκίαση των ανεμογεννητριών υπολογίζονται σε 1-2%, πολύ χαμηλότερες από προηγούμενες εκτιμήσεις.
Επιπρόσθετα, τα υβριδικά συστήματα δεν απαιτούν επέκταση του δικτύου, καθώς παράγουν αιολική και ηλιακή ενέργεια συμπληρωματικά, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και εποχές, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη σταθερότητα στη διοχέτευση ενέργειας σε σύγκριση με τα αμιγή συστήματα.
“Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι οι σκιάσεις στα φωτοβολταϊκά από τις ανεμογεννήτριες συνεπάγονταν υψηλές απώλειες απόδοσης. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι οι απώλειες αυτές είναι πολύ χαμηλότερες από αυτό που πιστεύαμε στο παρελθόν, υπό την προϋπόθεση ότι το υβριδικό σύστημα είναι καλά σχεδιασμένο” δηλώνει στο pv-magazine, ο Αλεξάντερ Βόιτας, επικεφαλής του τμήματος μηχανολογίας της Solarpraxis.
Από την πλευρά του, ο Δρ Κρίστιαν Μπρέγιερ, διευθύνων σύμβουλος του Reiner Lemoine Institut δήλωσε πως “ο τεχνικός και οικονομικός σχεδιασμός μας έδωσαν βάσιμες ελπίδες ότι η αποδοτικότερη χρήση του χώρου και των υποδομών στα υβριδικά συστήματα παρουσιάζει άριστες προοπτικές στο μέλλον”.
Επίσης, η παραπληρωματική λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών συμβάλλει στην ευστάθεια των δικτύων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Κι αυτό διότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν πολλές κιλοβατώρες ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες όταν το αιολικό δυναμικό είναι υψηλότερο, ενώ τα φωτοβολταϊκά αναλαμβάνουν μεγαλύτερη δράση το καλοκαίρι αντισταθμίζοντας τη χαμηλότερη αιολική παραγωγή.
Τον επόμενο χρόνο θα προστεθούν ανεμογεννήτριες σε φωτοβολταϊκό σύστημα στο Τέμπλιν, κοντά στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της ερευνητικής πρωτοβουλίας Zwanzig20 της γερμανικής κυβέρνησης.
Το είδαμε: εδώ