Ως γνωστόν, το χιούμορ μπορεί να αλλάξει τελείως την προοπτική μέσα από την οποία βλέπουμε κάποιο θέμα. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό ψυχικό σενάριο για την αντιμετώπιση μιας αρνητικής κατάστασης. Όπως απέδειξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford, όταν κάποιος βιώνει κάτι τρομακτικό ή ενοχλητικό, το χιούμορ (ακόμα και ο σαρκασμός) είναι μια έξοχη στρατηγική, που βοηθά αποτελεσματικά στη διαχείριση του φόβου.
Καταλυτική επίδραση
Οι επιστήμονες, προκειμένου να το επιβεβαιώσουν, έδειξαν στους συμμετέχοντες σε σχετικό πείραμα μια σειρά από τρομακτικές, αγχωτικές εικόνες όπως δυστυχήματα, πτώματα, αγριεμένα ζώα και οδοντιατρικές εξετάσεις και τους ζήτησαν να καταγράψουν τα συναισθήματά τους. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ανταλλάξουν παντός τύπου αστεία και πειράγματα μεταξύ τους, πριν επιχειρήσουν μια νέα ερμηνεία των φωτογραφιών. Φυσικά το χιούμορ επέδρασε καταλυτικά διασκεδάζοντας τον φόβο, απέδωσε όμως καλύτερα με τα καλοπροαίρετα αστεία παρά με τα κυνικά. Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, το θετικό χιούμορ οδηγεί σε μια αισιόδοξη επανεξέταση των καταστάσεων, ενώ ο κυνισμός λειτουργεί κατά το ήμισυ ανακουφίζοντας μεν τον φόβο, χωρίς όμως να δημιουργεί κάποια διέξοδο.
Να δούμε τη ζωή παιχνιδιάρικα
Αν κάποιος είναι σε θέση να διδάξει τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τους διάφορους παραλογισμούς της ζωής ως κάτι χιουμοριστικό, θα παρατηρήσει αύξηση της ευημερίας, ισχυρίζεται μια ερευνήτρια της ομάδας του καθηγητή ψυχολογίας James Gross. Όπως υπογραμμίζει, όσοι πήραν μέρος στο πείραμα τα κατάφεραν απροσδόκητα καλά σε αυτό. Τα άτομα που κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν το χιούμορ τους παρουσίασαν επίσης αύξηση ευφράδειας μετά το πείραμα, άρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το χιούμορ αλλάζει προς το καλύτερο την ικανότητα της γνωστικής επεξεργασίας του εγκεφάλου.
Χιούμορ, ο ρυθμιστής των συναισθημάτων
Η μελέτη απέδειξε επίσης ότι τα αισιόδοξα αστεία είναι οι πιο δυναμικοί ρυθμιστές των συναισθημάτων. Το χιούμορ δίνει ευελιξία στη σκέψη ανεβάζοντας τα επίπεδα δημιουργικότητας. Υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες στην ερμηνεία μιας εικόνας. Όμως, περισσότερο συχνά από όσο νομίζουμε, μια εικόνα μπορεί να ειδωθεί (και) μέσα από το πρίσμα της θετικής θεώρησης των πραγμάτων και του ποιοτικού χιούμορ.
Το είδαμε: εδώ