Μια νέα μέθοδο παρατήρησης αποικιών μυρμηγκιών ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λωζάννης στην Ελβετία.
Οι αποικίες μυρμηγκιών, έχουν ως επίκεντρο τη βασίλισσα και αποτελούνται από χιλιάδες μυρμήγκια, τα οποία είναι αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς με το μάτι.
Το σύστημα παρατήρησης των Ελβετών επιστημόνων περιλαμβάνει μικροσκοπικά τσιπάκια, τα οποία τοποθετούνται στην πλάτη των μυρμηγκιών, και καθιστούν δυνατό των εντοπισμό κάθε μυρμηγκιού ξεχωριστά, μέσω υπολογιστή στο εργαστήριο.
Η επιστημονική κοινότητα χαιρέτισε την πρωτοποριακή μέθοδο εντοπισμού, αλλά κυρίως τα σημαντικά αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μέλη μιας αποικίας χωρίζονται σε πολύ καλά οργανωμένες ομάδες, συμπεριφορά που έχει παρατηρηθεί στις μέλισσες και παρατηρείται για πρώτη φορά και στα μυρμήγκια.
Όπως διαπίστωσαν τα μυρμήγκια εργάτες είχαν συγκεκριμένο ρόλο στην αποικία, ο οποίος άλλαζε με την πάροδο του χρόνου.
Τα μυρμήγκια που έτρεφαν τη βασίλισσα ήταν νεαρά σε ηλικία. Τα μυρμήγκια που ήταν λίγο μεγαλύτερα καθάριζαν την αποικία και τα πιο ηλικιωμένα μυρμήγκια ήταν επιφορτισμένα με την αναζήτηση τροφής.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η Δρ. Laurent Keller από το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης και οι συνεργάτες της μελέτησαν στο εργαστήριο έξι ξεχωριστές αποικίες μυρμηγκιών.
«Βρήκαμε ότι περίπου το 1/3 των εργατών ήταν τροφοί, που έμεναν σχεδόν πάντα με τη βασίλισσα και τα αυγά. Άλλο 1/3 ήταν καθαριστές και τα υπόλοιπα μυρμήγκια αναζητούσαν τροφή έξω από την αποικία», δήλωσε η Δρ. Keller.
«Επίσης βρήκαμε ότι τείνουν να περνούν από το ένα στάδιο στο άλλο καθώς μεγαλώνουν ηλικιακά, αν και η αλλαγή καριέρας δεν ήταν δεδομένη, αφού εντοπίσαμε τροφούς μεγάλης ηλικίας αλλά και νεαρά μυρμήγκια που αναζητούσαν τροφή. Βρήκαμε επίσης ότι τα μυρμήγκια αλληλεπιδρούσαν κυρίως με μέλη της ομάδας τους και δεν επιχειρούν να αλληλεπιδράσουν με εργάτες άλλης ομάδας», προσέθεσε η ερευνήτρια.
Το είδαμε: εδώ