Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Στους καταναλωτές το έλλειμμα των ΑΠΕ

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


elleimma-ape-99079 Στους καταναλωτές αναμένεται να καταλήξει με την απελευθέρωση των τιμολογίων μεγάλο μέρος από το κόστος για την κάλυψη του ελλείμματος 335 εκατ. ευρώ του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από τον οποίο εξοφλούνται οι παραγωγοί «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.


Όπως μεταδίδει η Ελευθεροτυπία, το ζήτημα επιχειρεί να λύσει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή.


Στις κυριότερες αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η κατάργηση της χονδρικής τιμής ως μέσου για τον υπολογισμό της εξόφλησης των παραγωγών ΑΠΕ, και το «πάγωμα» των συνδέσεων νέων φωτοβολταϊκών για μονάδες ισχύος περίπου 3.800-4.000 MW έως το τέλος του χρόνου.


Εκτός αυτού αυξάνονται τα τέλη επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών σε 40% και 37% αντίστοιχα για μονάδες άνω και κάτω του 1 MW, οι οποίες εγκαταστάθηκαν μετά τις 12 Νοεμβρίου, ενώ οι παραγωγοί πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά εγγυητική επιστολή για να συνδεθούν με το δίκτυο. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις ρυθμίσεις.


Ωστόσο παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων το βάρος του ελλείμματος θα μεταφερθεί είτε στη ΔΕΗ είτε στους καταναλωτές.


Όπως λένε χαρακτηριστικά, με την κατάργηση της χονδρικής τιμής και την αλλαγή της με αυξημένη τιμή, η ΔΕΗ καλείται να αγοράσει ακριβότερα το ρεύμα από τις ΑΠΕ και το κόστος θα περάσει στον καταναλωτή.


Στο μεταξύ, νέο πρόβλημα προέκυψε αυτή την εβδομάδα από τη ραγδαία πτώση της τιμής των δικαιωμάτων για εκπομπές ρύπων, που στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά έφτασε τα 2,64 ευρώ.


Τα δικαιώματα αποτελούν βασικό έσοδο των ΑΠΕ μέσω του ειδικού λογαριασμού τους.


Τέλος, σημειώνεται ότι η πρωτοφανής πτώση της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα κατά 8% στο πρώτο τρίμηνο φέτος, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, διογκώνουν το πρόβλημα, με την προσθήκη ακόμα 1.000 MW φωτοβολταϊκών φέτος, σε μία αγορά που συρρικνώνεται λόγω ύφεσης.




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading