Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Κίνα: 200 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες από τον φονικό σεισμό – Μάχη από τους διασώστες

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


seismos-sitsouan-99017 Ορισμένες από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της κινεζικής επαρχίας Σιτσουάν, που επλήγη το Σάββατο από ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έφτασαν τα συνεργεία διάσωσης, όπως ανακοίνωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού είναι πάνω από 200 νεκροί, 25 αγνοούμενοι και 11.500 τραυματίες, 960 εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν πάνω από 1.300 μετασεισμοί, προκαλώντας κατολισθήσεις.


Περίπου 18.000 στρατιώτες και αστυνομικοί εστάλησαν στην ζώνη καταστροφής στη νοτιοδυτική Κίνα και 10.000 εξ αυτών ήδη έφτασαν τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό.


Οι διασώστες μετακινήθηκαν πεζή στο Μπαοξινγκ, λόγω των σοβαρών καταστροφών στην αποκομμένη περιοχή. Οι τηλεπικοινωνίες δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα, ενώ οι πληγέντες παραπονιούνται για την έλλειψη τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης.


Σε ορισμένες περιπτώσεις οι διασώστες ανατίναξαν με δυναμίτη τα συντρίμμια στους απροσπέλαστους δρόμους για να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές, ενώ η βροχή δυσχέραινε ακόμα περισσότερο την επιχείρηση.


Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν το βράδυ σε σκηνές ή στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι για μετασεισμούς ή επειδή τα σπίτια τους είχαν καταστραφεί ολοσχερώς.


Η Κίνα δέχτηκε προσφορές για βοήθεια από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, με την οποία βρίσκεται σε διαμάχη λόγω εδαφικών διεκδικήσεων.


Το Πεκίνο απάντησε πως σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται τη συνδρομή της Ιαπωνίας, ωστόσο θα επικοινωνήσει με το Τόκιο αν παρουσιαστεί ανάγκη. Στο μεταξύ στην επαρχία Σιτσουάν αναμένονται σήμερα 198 Ρώσοι διασώστες.


Η επαρχία Σιτσουάν χτυπήθηκε πριν περίπου πέντε χρόνια από πολύ ισχυρό σεισμό, που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και άφησε πέντε εκατομμύρια άστεγους.


Στα κτήρια που ισοπεδώθηκαν τότε περιλαμβάνονταν πολλά σχολεία και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κύμα οργής για τις πολιτικές της τοπικής κυβέρνησης.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κανένα νοσοκομείο ή σχολείο δεν κατέρρευσε από τον σεισμό του Σαββάτου.


econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading