Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Μειωμένος κατά 15% και μέσω ΔΕΗ ο φόρος στα ακίνητα – Αυξήσεις στο ρεύμα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


meiwsi-xaratsi-deh-99011 Μείωση κατά 15% του ενιαίου φόρου στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που θα εισπραχθεί και φέτος μέσω της ΔΕΗ, προβλέπει το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών, που θα κατατεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη στη Βουλή.


Ειδικότερα, ο φόρος στα ακίνητα θα μετονομαστεί από «ΕΕΤΗΔΕ» σε «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων», θα εξακολουθεί να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και θα είναι μειωμένος κατά 15% σε σχέση με το 2012.


Όπως μεταδίδει το ethnos.gr, οι απώλειες εσόδων από την «έκπτωση» στο «χαράτσι» αναμένεται να καλυφθούν μέσω της αύξησης του φόρου για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, με την επέκταση του φόρου σε όσους εκμισθώνουν τα ακίνητά τους στο Δημόσιο και με την επιβολή του φόρου και στα ακίνητα που κατέχουν οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.


Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014 του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ο οποίος θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια.


Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Πιο ακριβά θα κοστίζει η χρήση του ρεύματος στους καταναλωτές από τις αρχές Ιουλίου 2013, λόγω εφαρμογής της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας που προβλέπει ότι τα τιμολόγια του ρεύματος θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.


Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσανατολίζεται σε μικρές αυξήσεις, της τάξης του 2% στα τιμολόγια ρεύματος, αν και η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά αυξήσεις σε διψήφιο ποσοστό.




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading