Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

«Αόρατος» στις εξετάσεις ο ιός του AIDS σε βρέφος που πήρε ειδική θεραπεία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



Η δρ. Ντέμπορα Πέρσοντ από το νοσοκομείο Τζον Χόπκινς, που ανακοίνωσε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της θεραπείας του νεογέννητου που μολύνθηκε από τον ιό HIV.



Ομάδα αμερικανών ιολόγων ανακοίνωσε την πρώτη περίπτωση λειτουργικής αποκατάστασης της υγείας ενός βρέφους, που είχε μολυνθεί από τη μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον ιό του HIV/AIDS.



Η περίπτωση, αν και δεν αποτελεί ουσιαστικά «εκρίζωση του ιού», εμφανίζει τον ιό να μην ανιχνεύεται με τις διαγνωστικές εξετάσεις αίματος, δηλαδή σα να μην υπάρχει στον οργανισμό της μικρής. Μάλιστα, το δυόμισι ετών κοριτσάκι σήμερα μπορεί να ελέγξει χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα την κατάσταση της υγείας του, εξήγησαν οι επιστήμονες.



Η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη στον κόσμο πλήρη ίαση από τον ιό, είναι αυτή του Αμερικανού Τίμοθι Μπράουν ο οποίος θεραπεύτηκε μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, η οποία εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα.



Αυτό το μόσχευμα σχεδιάστηκε και για τη θεραπεία της λευχαιμίας.



Στην περίπτωση του παιδιού δεν υπάρχει πλήρης ίαση, αλλά το σώμα ελέγχει πλέον τη μόλυνση χωρίς θεραπεία, την οποία έλαβε σε λιγότερο από 30 ώρες μετά τη γέννησή του.



Το παιδί από το Μισισίπι που είναι τώρα δυόμισι ετών, δεν λαμβάνει φάρμακα για περίπου ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης.



Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές για να δουν αν η θεραπεία θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε άλλα παιδιά.



Τα αποτελέσματα στο παιδί από το Μισισίπι θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να είναι οδηγός σε μια θεραπεία για παιδιά με τον ιό HIV.



Η γιατρός Ντέμπορα Πέρσοντ στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, ήταν αυτή που παρουσίασε τα ευρήματα στο συνέδριο για «ρετροϊούς και ευκαιριακές μολύνσεις» στην Ατλάντα.



«Αυτή είναι μια απόδειξη με την έννοια πως μπορεί να είναι δυνητικά ιάσιμος ο ιός HIV σε βρέφη», είπε η επιστήμονας.



Πηγη



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading