Βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια νοικοκυριά που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα φιλοδοξεί να φέρει η βρετανική εταιρεία Therefore, που ειδικεύεται στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.
Τελευταίο επίτευγμα της εταιρείας η λάμπα GravityLight, που λειτουργεί με τη δύναμη της βαρύτητας.
Η λάμπα τροφοδοτείται από έναν σάκο γεμάτο με εννιά κιλά υλικού (άμμος, αμμοχάλικο, χώμα), ο οποίος κρέμεται από ένα σχοινί ακριβώς από κάτω της.
Όταν ο σάκος απελευθερωθεί τραβά με δύναμη το σχοινί, το οποίο περνά μέσα από ένα δυναμό, που μετατρέπει το βάρος σε ενέργεια.
Η διαδικασία διαρκεί τρία δευτερόλεπτα ωστόσο η παραγόμενη ενέργεια τροφοδοτεί τη λάμπα για μισή ώρα.
Το κόστος της λάμπας, που λειτουργεί με τη δύναμη της βαρύτητας, ανέρχεται στα πέντε δολάρια.
Στόχος της εταιρείας είναι η πρωτοποριακή συσκευή να αντικαταστήσει τις επικίνδυνες λάμπες κηροζίνης, οι οποίες είναι ακριβές, επικίνδυνες για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον αφού ευθύνονται για πυρκαγιές, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου χρησιμοποιούνται ευρέως.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας περίπου 780 εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά παγκοσμίως εισπνέουν, από τις λάμπες κηροζίνης, καπνό που αντιστοιχεί σε δυο πακέτα τσιγάρα σε ημερήσια βάση.
Μόνο στην Ινδία 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο τραυματίζονται σοβαρά από ατυχήματα με λάμπες κηροζίνης και υποφέρουν από εγκαύματα.
Υπολογίζεται ότι η λάμπα GravityLight θα προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε 1,5 δισεκατομμύριο νοικοκυριά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο.
Το είδαμε: εδώ