Σε λίπασμα και βιομηχανικό πλαστικό μετατρέπει τα αποτσίγαρα η αμερικανική εταιρεία TerraCycle.
Η Terra Cycle ανήκει στον επιχειρηματία Τομ Ζάκι και ανακυκλώνει μια σειρά εναλλακτικών υλικών ή αντικειμένων όπως παπούτσια, σαγιονάρες, οδοντόβουρτσες και “κάψουλες” για καφέ.
Το πρόγραμμα Cigarette Waste Brigade θα προβλέπει τη συλλογή υλικών που έχουν να κάνουν με τα τσιγάρα και την καύση τους όπως αποτσίγαρα, πακέτα καπνού, περιτυλίγματα, φίλτρα τσιγάρων, ακόμη και στάχτη.
Αντίθετα με την κοινή άποψη, οι γόπες δεν είναι βιοδιασπώμενες και περιέχουν οξική κυτταρίνη, η οποία στην πραγματικότητα είναι πλαστικό πολυμερές.
Σε πρώτη φάση οι τοξίνες από τις γόπες απομακρύνονται με ακτίνες γ και στη συνέχεια τα απόβλητα διαχωρίζονται ώστε να μετατραπούν σε άλλα προϊόντα, όπως σταχτοδοχεία.
Απαιτούνται 1000-2000 γόπες για ένα πλαστικό σταχτοδοχείο και περισσότερες από 200.000 για μια πολυθρόνα κήπου. Όχι ότι υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών καθώς υπολογίζεται ότι το 37% των απορριμμάτων παγκοσμίως είναι αποτσίγαρα, με το συνολικό τους νούμερο να εκτιμάται σε 2 τρισ. ετησίως.
Ο καπνός υποβάλλεται σε διαδικασία κομποστοποίησης , η στάχτη χρησιμοποιείται σε λιπάσματα και τα αποτσίγαρα μετατρέπονται σε πλαστικά σφαιρίδια, τα οποία ανακυκλώνονται αφού πρώτα έχουν αφαιρεθεί οι τοξίνες.
Η καπνοβιομηχανία χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Cigarette Waste Brigade του Ζάκι σε μια προσπάθεια να αποσπάσει θετική δημοσιότητα, πόσω μάλλον όταν έχει αποκλειστεί από τη διαφημιστική βιομηχανία.
Έτσι, για κάθε γόπα που στέλνουν οι καπνιστές οι καπνοβιομηχανίες συλλέγουν 1 σεντ του δολαρίου το οποίο πάει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Για την ιστορία, ο Τομ Ζάκι εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο Πρίνστον για να ιδρύσειτην TerraCycle με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ.
—Κινέζικη ιδέα
Την ιδέα για ανακύκλωση τσιγάρων είχαν εισάγει Κινέζοι επιστήμονες το 2010.
Έρευνα που παρουσιάστηκε στο Industrial & Engineering Chemistry Research και τις οποίας επιλήφθηκαν Κινέζοι επιστήμονες τα αποτσίγαρα περιέχουν ουσίες προστατευτικές για τον χάλυβα τύπου Ν80 που χρησιμοποιείται ευρέως σε αγωγούς πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, επιβραδύνουν τη διάβρωση του μετάλλου και θα μπορούσαν να αποτρέψουν βλάβες και κοστοβόρες διακοπές στην παραγωγική διαδικασία.
Ο επικεφαλής της έρευνας Ζουν Ζάο και η ερευνητική του ομάδα εκτιμούν ότι κάθε χρόνο 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα καταλήγουν στο περιβάλλον με καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας των τοξινών που περιέχουν.
Το είδαμε: εδώ