Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ο «κακός» ύπνος καταστρέφει το σώμα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Μια εβδομάδα «κακού» ύπνου μπορεί να «αδρανοποιήσει» εκατοντάδες γονίδια, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη κατάθλιψη, άνοια και άλλες σοβαρές παθήσεις.


Αυτό προέκυψε από έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ με τη συμμετοχή 26 εθελοντών οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες.


Η μια ομάδα κοιμόταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ για μια εβδομάδα, ενώ η άλλη ομάδα κοιμόταν πάνω από δέκα ώρες.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κακός ύπνος που δεν υπερβαίνει τις έξι ώρες απενεργοποιεί γονίδια που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αέναη διαδικασία του σώματος να «επιδιορθώνεται» και να αναζωογονείται.


Τα γονίδια είναι εκείνα που παράγουν με συνεχή ρυθμό πρωτεΐνες, οι οποίες αντικαθιστούν ή επιδιορθώνουν τον κατεστραμμένο ιστό, βοηθώντας το σώμα μας να διατηρηθεί.


Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου ενδεχομένως εμποδίζει το σώμα να ανανεωθεί, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες.


Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου μετέβαλε τη λειτουργία 711 γονιδίων στον ανθρώπινο οργανισμό, πολλά εκ των οποίων συνδέονταν με τον μεταβολισμό, το στρες, τις φλεγμονές, το ανοσοποιητικό σύστημα κλπ.


Αν και μια εβδομάδα καλού ύπνου αρκεί για να επαναφέρει τα γονίδια στην αρχική τους κατάσταση, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρατεταμένοι περίοδοι κακού ύπνου απειλούν σοβαρά την υγεία.


Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).


econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading