Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Τρισδιάστατη εκτύπωση σε εμβρυικά βλαστοκύτταρα καταργεί μεταμοσχεύσεις και πειραματόζωα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να εξελιχθεί σε μια επαναστατική τεχνολογία με δυνατότητες να σώσει ανθρώπινες ζωές και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Heriot-Watt του Εδιμβούργου της Σκωτίας εκτύπωσαν για πρώτη φορά εμβρυικά βλαστοκύτταρα ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση της δωρεάς οργάνων, καθώς τα απαιτούμενα για μεταμοσχεύσεις όργανα θα κατασκευάζονται στο εργαστήριο.


Κι αυτό διότι τα συγκεκριμένα κύτταρα μπορούν να μεταλλαχθούν σε οποιαδήποτε μορφή ανθρώπινου κυττάρου.


Επίσης, οι τεχνητοί ιστοί θα καλύψουν τις ερευνητικές ανάγκες των εργαστηρίων, εξαλείφοντας τη χρήση πειραματόζωων για ιατρικούς σκοπούς και την ανάγκη λήψης βλαστοκυττάρων.


Η διαδικασία, την οποία ανέπτυξαν ο Δρ Γουίλ Σου και οι συνεργάτες του στον τομέα “Βιοϊατρικής Μικρομηχανικής” του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το εργαστήριο Roslin Cellab, διαφέρει από προηγούμενες προσπάθειες καθώς παράγει περίπλοκες καλλιέργειες βλαστοκυττάρων.


Στο παρελθόν είχαν παραχθεί δισδιάστατα μόνο κύτταρα ή κύτταρα σκληρότερα από τα ανθρώπινα.


Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μελλοντικά θα περιοριστεί η ανάγκη ανεύρεσης δοτών οργάνων και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απόρριψης των μοσχευμάτων από τον οργανισμό.


econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading