Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

9 ιδιαιτέρως θεότρελοι πόλεμοι

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Πόλεμοι ιδιαιτέρως περίεργοι (1)

Ηρωικούς δεν τους λες, θεότρελους σίγουρα!



Ένας πόλεμος έχει συνήθως περισσότερες αιτίες από τις ομολογούμενες.

Είτε μιλάμε απλώς για δόξα και τιμή είτε για απελευθερωτικούς ή επεκτατικούς αγώνες, τα κίνητρα πίσω από μια σύρραξη ποικίλουν σε ένταση και διαβάθμιση.

Κι όμως, κάποιες φορές πόλεμοι κηρύσσονται ακόμα και για μικροπράγματα, με τις ασυνήθιστες αυτές μάχες να γίνονται για τετριμμένους, ακόμα και ποταπούς λόγους!

Χωρίς άλλη καθυστέρηση λοιπόν, ας δούμε κάποιους ιδιαίτερα περίεργους πολέμους, ευγενική χορηγία της ανθρώπινης ματαιοδοξίας…


  • Γαλλία εναντίον ισπανικού χωριού


Πόλεμοι ιδιαιτέρως περίεργοι (2)

Διάρκεια σύρραξης: 1883-1981

Απώλειες: καμία


Ήταν το 1883 όταν οι κάτοικοι του μικρού χωριού Lijar του ισπανικού νότου εξαγριώθηκαν όταν πληροφορήθηκαν το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο ηγεμόνας της Ισπανίας Αλφόνσος ΙΒ’ ατιμάστηκε από τους Γάλλους και δέχθηκε επίθεση στον δρόμο από τον παριζιάνικο όχλο. Ως απάντηση, ο κοινοτάρχης του Lijar, Don Miguel Garcia Saez, και οι 300 κάτοικοί του κήρυξαν πόλεμο κατά της Γαλλίας στις 14 Οκτωβρίου 1883! Ούτε μία σφαίρα δεν θα έπεφτε βέβαια στη διάρκεια των «εχθροπραξιών», με τον «άστοχο» πόλεμο να διαρκεί… 93 χρόνια. Κι όταν το 1976 ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας επισκέφτηκε το Παρίσι, με τους Γάλλους να του συμπεριφέρονται με τον απαραίτητο σεβασμό, το δημοτικό συμβούλιο του Lijar αποφάσισε να ξανασκεφτεί το θέμα του «πολέμου»: πέντε χρόνια αργότερα, το 1981, το συμβούλιο θα διακήρυττε ότι «λόγω της εξαίσιας συμπεριφοράς των Γάλλων» οι εχθροπραξίες θα έπαιρναν τέλος και ήταν έτοιμο πλέον να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός με τη Γαλλία!


  • Ο Πόλεμος του Δρύινου Κουβά


Πόλεμοι ιδιαιτέρως περίεργοι (3)

Διάρκεια σύρραξης: 1325-1337

Απώλειες: άγνωστο


Ήταν το 1325 όταν η αντιπαλότητα των ανεξάρτητων πόλεων Μόντενα και Μπολόνια κλιμακώθηκε και ξέφυγε από τον έλεγχο για τον πλέον απίθανο λόγο: έναν δρύινο κουβά! Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν μια ομάδα στρατιωτών από τη Μόντενα όρμησαν στην Μπολόνια και έκλεψαν έναν μεγάλο ξύλινο κουβά. Η Μπολόνια, θέλοντας να διασφαλίσει την τιμή της (αλλά και να πάρει πίσω τον κουβά), κήρυξε πόλεμο στη Μόντενα, με τη σύρραξη να κρατά 12 ολόκληρα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Μπολόνια δεν μπόρεσε να ανακτήσει το χαμένο της «στολίδι», το οποίο φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στο καμπαναριό της Μόντενα…


  • Ο Πόλεμος της Παραγουάης


Πόλεμοι ιδιαιτέρως περίεργοι (4)

Διάρκεια σύρραξης: 1864-1870

Απώλειες: 400.000 άντρες


Ο πρόεδρος της Παραγουάης Francisco Solano Lopez ήταν λάτρης του Βοναπάρτη, την ώρα που έβλεπε εκλεκτικές συγγένειες με τον γάλλο αυτοκράτορα: πίστευε ότι ήταν κι αυτός εξαίρετος στρατηγός και άσος στις διαπραγματεύσεις. Ένα μόνο πράγμα τού έλειπε για να το αποδείξει: ένας πόλεμος! Το 1864 θα κηρύξει λοιπόν πόλεμο στους τρεις γείτονες της χώρας του, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη. Το αποτέλεσμα της σύρραξης λίγο έλειψε να αφανίσει τον πληθυσμό της Παραγουάης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για θάνατο του 90% των αντρών της χώρας, εξαιτίας των εχθροπραξιών, των ασθενειών που θέριζαν και του λιμού. Όσο για τον ίδιο τον πόλεμο, λογίζεται ως ένας από τους πλέον αχρείαστους της Ιστορίας, καθώς ο Lopez δεν είχε κανέναν σχεδόν λόγο να επιτεθεί στα γειτονικά του κράτη…


  • Ο Πόλεμος του Χοιρινού και των Φασολιών


Πόλεμοι ιδιαιτέρως περίεργοι (5)

Διάρκεια σύρραξης: Δεκέμβριος 1838 – Νοέμβριος 1839

Απώλειες: 550 νεκροί και από τις δύο πλευρές


Ο Πόλεμος του Aroostook ήταν μια στρατιωτική εμπλοκή ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ στα σύνορα του Μέιν. Μετά τον πόλεμο του 1812, οι βρετανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού Μέιν και παρά το γεγονός ότι δεν διέθεταν στρατό στην περιοχή, τα εδάφη λογίζονταν βρετανικά. Τον χειμώνα του 1838 λοιπόν αμερικανοί ξυλοκόποι εθεάθησαν να κόβουν δέντρα σε δάσος της επίμαχης περιοχής, επισύροντας την οργή των Βρετανών, οι οποίοι μετακίνησαν τα στρατεύματά τους στο Μέιν. Οι αμερικανικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην περιοχή και όλα έδειχναν ότι ο πόλεμος επίκειται. Τα στρατιωτικά τμήματα προμηθειών και των δύο πλευρών θα τα μπουρδούκλωναν ωστόσο, με τον αμερικανικό στρατό να προμηθεύεται τεράστιες ποσότητες χοιρινού και φασολιών, που θα οδηγούσε στο παρατσούκλι του πολέμου ως «Πόλεμος του Χοιρινού και των Φασολιών»! Για έναν περίπου χρόνο, Αμερικανοί και Βρετανοί στέκονταν απέναντι ετοιμοπόλεμοι, πριν οι κυβερνήσεις τους έρθουν τελικά σε συμβιβασμό. Ούτε μια σφαίρα δεν έπεσε στον πόλεμο του Aroostook, με τις απώλειες να ανέρχονται ωστόσο σε εκατοντάδες εξαιτίας των ασθενειών και των κακών συνθηκών…


  • Ο Πόλεμος του Χοίρου


Πόλεμοι ιδιαιτέρως περίεργοι (6)

Διάρκεια σύρραξης: Ιούνιος-Οκτώβριος 1859

Απώλειες: ένα γουρούνι


Άλλη μια αμερικανο-βρετανική σύρραξη θα ξεκινούσε όταν βρετανός φαντάρος θα σκότωνε ένα γουρούνι που έπαιζε αμέριμνο σε αμερικανικό έδαφος! Η αμερικανική συνοριακή φρουρά συγκεντρώθηκε κατά μήκος των συνόρων, περιμένοντας τη βρετανική κίνηση. Οι Βρετανοί όμως θα απολογούνταν για το περιστατικό και ο βραχύς πόλεμος θα έληγε πριν καν αρχίσει, αφήνοντας πίσω του μοναδικό θύμα: το άτυχο γουρούνι…


  • Ο Πόλεμος των 335 Χρόνων


Πόλεμοι ιδιαιτέρως περίεργοι (7)

Διάρκεια σύρραξης: 1651-1986

Απώλειες: καμία


Η Ολλανδία αποφάσισε να τα βάλει με το νησάκι Scilly, που βρίσκεται λίγο έξω από τις νοτιοδυτικές ακτές της Αγγλίας. Τον πόλεμο ωστόσο δεν θα τον έπαιρνε στα σοβαρά καμία πλευρά και, όπως με τόσους και τόσους πολέμους της εποχής, σύντομα το περιστατικό θα ξεχνιόταν! Έπρεπε μάλιστα να περάσουν 3 αιώνες πριν οι δύο χώρες αποφασίσουν να κηρύξουν την κατάπαυση του πυρός το 1986, κάνοντας τις «εχθροπραξίες» τους τον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα!


  • Ο Πόλεμος του Ποδοσφαίρου


Πόλεμοι ιδιαιτέρως περίεργοι (8)

Διάρκεια σύρραξης: 14-20 Ιουνίου 1969

Απώλειες: 3.000 νεκροί και από τις δύο πλευρές


Κάποιοι πόλεμοι ξεκινούν με αιφνίδια χτυπήματα, κάποιοι άλλοι με μαζικές σφαγές, ο συγκεκριμένος ωστόσο θα ξεκινούσε με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας το 1969! Το Ελ Σαλβαδόρ θα έχανε το ματς και το τεταμένο κλίμα των δύο χωρών θα οδηγούσε στην εισβολή των δυνάμεων του Ελ Σαλβαδόρ στην Ονδούρα στις 14 Ιουνίου. Το «ΝΑΤΟ της Αμερικανικής Ηπείρου» ωστόσο, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, θα επέβαλε κατάπαυση του πυρός στις δύο χώρες, λίγες μόνο μέρες μετά την έναρξη του πολέμου…


  • Ο Πόλεμος Μολδαβίας-Υπερδνειστερίας


Πόλεμοι ιδιαιτέρως περίεργοι (9)

Διάρκεια σύρραξης: 2 Μαρτίου – 21 Ιουλίου 1992

Απώλειες: 1.300 νεκροί και από τις δύο πλευρές


Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, που άφησε τη Μολδαβία βυθισμένη στην κρίση, ένας πόλεμος θα ξεσπούσε στα εδάφη της: τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας αξίωναν ισχυρότερους δεσμούς με τη Ρουμανία, την ώρα που το άλλο 1/3 ήθελε να παραμείνει πιστό στη Ρωσία. Εμφύλιος πόλεμος θα ταλάνιζε τη χώρα, αυτό που κάνει ωστόσο τη σύρραξη ιδιαίτερα περίεργη είναι το γεγονός ότι οι άντρες που μάχονταν λυσσαλέα κατά τη διάρκεια της μέρας συναντιόνταν τα βράδια στις νεκρές ζώνες για να τα πουν και να τα πιουν! Οι αντίπαλοι στρατιώτες μάλιστα συμφώνησαν να μην αλληλοσκοτώνονταν στις πρωινές μάχες αν αναγνώριζε ο ένας τον άλλον. Κι αν κάποιος νομίζει ότι το περιστατικό της λαθραίας βραδινής συνάντησης συνέβη άπαξ, γελιέται: κάθε σχεδόν νύχτα του πολέμου οι στρατιώτες μαζεύονταν και περνούσαν καλά. Όπως ανακαλεί μολδαβός φαντάρος στο ημερολόγιό του: «ο πόλεμος είναι σαν ένα γκροτέσκο πάρτι, την ημέρα σκοτώνουμε τον εχθρό μας, το βράδυ πίνουμε μαζί του. Τι περίεργο πράγμα που είναι ο πόλεμος»!


  • Ο Πόλεμος των Εμού


Πόλεμοι ιδιαιτέρως περίεργοι (10)

Διάρκεια σύρραξης: 11-18 Νοεμβρίου 1932

Απώλειες: 2.500 Εμού


Πρόκειται ενδεχομένως για τον μόνο πόλεμο της Ιστορίας όπου μία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν απαρτιζόταν από ανθρώπους! Ήταν το 1932 λοιπόν όταν ο άνθρωπος κήρυξε πόλεμο στα Εμού (είδος στρουθοκαμήλου), με τον υπερπληθυσμό τους να έχει ξεφύγει από κάθε ελέγχο: 20.000 περίπου Εμού τριγυρνούσαν ανενόχλητα σπέρνοντας χάος στην Αυστραλία και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Ως απάντηση, ο στρατός της χώρας θα έστελνε ειδικά τάγματα εφοδιασμένα με οπλοπολυβόλα για να αντιπαρατεθεί με το πρόβλημα: στα μέσα Νοεμβρίου, ένα τεράστιο εμου-κυνηγητό θα λάμβανε χώρα στις ερήμους της Αυστραλίας, με τα συμπαθή ζωάκια να αποδεικνύονται ωστόσο πολύ σκληρά για να πεθάνουν: παρά τον καταιγισμό των πυρών, ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού των Εμού θα έπεφτε νεκρό από τις σφαίρες των στρατιωτών. Μία εβδομάδα μετά την έναρξη των μονομερών εχθροπραξιών, αποτροπιασμένος από το θέαμα ο ταγματάρχης Meredith, διοικητής του ειδικού τμήματος των εξολοθρευτών Εμού, θα διέταζε την κατάπαυση του πυρός, αφού η συγκομιδή παραήταν πενιχρή και η διαδικασία αρκούντως βάρβαρη…

Πηγή: newsbeast.gr





Το είδαμε: εδώ

Share
Loading