Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Μεσογειακή φώκια: γενετική μελέτη από MOm και ίδρυμα Sackler

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Συνεχίζεται με επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η συνεργασία της MOm με το ίδρυμα Sackler για τη γενετική μελέτη μεσογειακής φώκιας. Η ερευνητική αυτή δράση, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Επιτροπή Θαλάσσιων Θηλαστικών των ΗΠΑ, έχει ως στόχο τη μελέτη του απειλούμενου αυτού είδους μέσω της εξέτασης, του μοναδικού σε κάθε άτομο, γονιδιώματος.


Οι ερευνητές της MOm, στα πλαίσια της μελέτης έχουν συγκεντρώσει βιολογικά δείγματα από όλη την Ελλάδα, αλλά και από συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες στην Κροατία, τα νησιά Μαδέρα και την ακτή Cabo Blanco στη Μαυριτανία, καλύπτοντας έτσι ολόκληρη την κατανομή του σπάνιου αυτού είδους. Η επιστημονική έρευνα επικεντρώνεται βέβαια κυρίως στη γενετική κατάσταση του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας ζει το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού της.


Τους τελευταίους μήνες η έρευνα έχει επικεντρωθεί στη μελέτη του μιτοχονδριακού γονιδιώματος. Το μέρος αυτό του DNA είναι μοναδικό, κληρονομείται από τα θηλυκά άτομα και μπορεί να δώσει, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για τη γεωγραφική προέλευση κάθε ατόμου. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί τέσσερις διαφορετικές μιτοχονδριακές “ταυτότητες”, οι οποίες γεωγραφικά προσδιορίζονται στο Ιόνιο, στις Κυκλάδες, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ μια ιδιαίτερη “ταυτότητα” καταγράφηκε σε φώκια από την Κάρπαθο.


Η μοναδική αξία της γενετικής αυτής μελέτης και της βάσης των γενετικών δεδομένων που σταδιακά δημιουργείται, φάνηκε προσφάτως, καθώς μετά από 40 και πλέον χρόνια καταγράφηκε επανεμφάνιση της μεσογειακής φώκιας στη Λιβύη.


Στις 25 Μαρτίου 2012, βρέθηκε πνιγμένη σε δίχτυα ψαρά μία ανήλικη φώκια στο νησί EL Elba. Γενετική ανάλυση ιστού από το άτομο αυτό έδειξε μιτοχονδριακή “ταυτότητα” όμοια με αυτήν που έχουν άτομα του είδους στην Κρήτη και το Αιγαίο. Καθώς το σημείο εύρεσης του ζώου βρίσκεται μόλις 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κρήτης, είναι πολύ πιθανό η φώκια αυτή να είναι…πρόέρχονταν από τον “ελληνικό πληθυσμό ” του είδους!


Η συνεργασία με το ίδρυμα Sackler θα συνεχιστεί και το 2013 και τα τελικά αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής έρευνας αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότερη προστασία του είδους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε μεσογειακό επίπεδο.




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading