Εκτός από τον αστιγματισμό που ήδη διορθώνεται με επιτυχία, οι νέοι ενδοφακοί υπόσχονται πάρα πολλά και για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας
Παρέμβαση
Του Γιάννη Δατσέρη χειρουργού – οφθαλμιάτρου, διευθυντή Ινστιτούτου ΟΜΜΑ.
Πολλές είναι οι επιστημονικές εξελίξεις που αναμένονται τη νέα χρονιά στην Οφθαλμολογία. Ορισμένες από αυτές, αφορούν μία περαιτέρω εξέλιξη τεχνολογιών και θεραπειών που ήδη υφίστανται. Η τύφλωση επηρεάζει 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι κύριες αιτίες μείωσης της όρασης περιλαμβάνουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια τις αγγειακές ασθένειες και το γλαύκωμα.
Από την περασμένη δεκαετία το τοπίο για τις θεραπείες των οφθαλμικών παθήσεων έχει αλλάξει ουσιωδώς και οι γνώσεις μας για την παθογένεση των οφθαλμικών νοσημάτων έχει αυξηθεί σημαντικά.
Τα αντι – αγγειογενετικά φάρμακα έχουν αναδειχθεί ως η πιο αποτελεσματική μορφή θεραπείας για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας της διαβητικής ωχροπάθειας και των αγγειακών ασθενειών.
Η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης εξακολουθεί να είναι ο στυλοβάτης για τη θεραπεία του γλαυκώματος και οι νευροπροστατευτικές ουσίες αντιπροσωπεύουν μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία επόμενης γενιάς.
Για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και τις αποφρακτικές αγγειακές παθήσεις πρόκειται να έρθει μία νέα θεραπεία η οποία ήδη εφαρμόζεται στις ΗΠΑ με μεγάλη επιτυχία.
Νέα γενιά λέιζερ
Τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά τόσο ως προς τη τελική οπτική οξύτητα όσο και για το συνολικό αριθμό των εγχύσεων ο οποίος μειώνεται σημαντικά. Η θεραπεία αυτή είναι με ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις που όμως γίνονται λιγότερο συχνά από τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι ήδη δοκιμάζονται και συνδυασμοί θεραπειών με ακτινοβολίες και άλλα φάρμακα που έχουν δώσει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Το δυναμικό ρόλο της ουσίας «PKC» στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δείχνουν μελέτες που βρίσκονται σε φάση 3 στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία ουσία, η οποία δίδεται από το στόμα και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά.
Μία νέα μέθοδος για τη διάγνωση και παρακολούθηση του γλαυκώματος βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τη μέθοδο αυτή, που προσωρινά ονομάζεται DARC, θα είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν κάποιος ασθενής πάσχει από γλαύκωμα πολύ καλύτερα από τις σύγχρονες μεθόδους.
Βάση της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η επισήμανση με ειδική φθορίζουσα ουσία των γαγγλιακών κυττάρων που βρίσκεται σε διαδικασία απόπτωσης, δηλαδή θανάτου. Κατόπιν, τα κύτταρα αυτά θα επισημαίνονται και θα μετρώνται με ειδικό μικροσκόπιο σάρωσης σε πραγματικό χρόνο. Μόλις η μέθοδος αυτή τελειοποιηθεί η διάγνωση και η παρακολούθηση του γλαυκώματος θα μπουν σε εντελώς διαφορετικά δεδομένα που δεν θα έχουν καμία σχέση με τα ήδη υπάρχοντα.
Για τη χειρουργική του καταρράκτη η εξέλιξη της νέας γενιάς Femtosecond Laser θα φέρει μία επανάσταση. Θα είναι δυνατή μία πιο ασφαλής επέμβαση μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις διεγχειρητικές επιπλοκές.
Επίσης, έχουμε μία τεράστια εξέλιξη στους ενδοφακούς που τοποθετούνται γιατί υπάρχει η δυνατότητα να διορθώνονται όλες οι διαθλαστικές ανωμαλίες. Ετσι εκτός του αστιγματισμού που ήδη διορθώνεται με επιτυχία οι νέοι ενδοφακοί υπόσχονται πάρα πολλά και για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας.
Η πρεσβυωπία είναι μία πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί εκατομμύρια κόσμο ηλικίας άνω των 40 ετών. Εχουν αναπτυχθεί -εκτός των ενδοφακών που αναφέραμε- και ειδικά ενθέματα που τοποθετούνται στον κερατοειδή του ενός οφθαλμού και βοηθούν σε σημαντικό βαθμό το διάβασμα και την εργασία σε κοντινή απόσταση.
Ενα άλλο νέο είναι η θεραπεία με Collagen Crosslinking όχι μόνο για την αντιμετώπιση της εκτασίας του κερατοειδούς, του κερατοκώνου αλλά και σε συνδυασμό με τη διαθλαστική χειρουργική για την αντιμετώπιση της μυωπίας του αστιγματισμού και της υπερμετρωπίας.
Η μέθοδος αυτή υπόσχεται πολύ πιο σταθερά αποτελέσματα με σημαντική μείωση πιθανών επιπλοκών.
Επίσης, είναι πολλά υποσχόμενες οι γονιδιακές θεραπείες για τη συγγενή αμαύρωση κατά Leber. Η θεραπεία με μεταφορά εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων (βλαστοκύτταρα) για τον κερατοειδή και τις γενετικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς όπως είναι η νόσος του Stargardt η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Το είδαμε: εδώ