Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΗ: τι περιλαμβάνει η πρόταση ιδιωτικοποίησης σε δύο φάσεις

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Το σπάσιμο της ΔΕΗ στα δύο με δημιουργία μιας “μικρής” επιχείρησης στην οποία θα μεταβιβαστεί το 20-30% των περιουσιακών στοιχείων της μεγάλης προβλέπει η πρόταση ιδιωτικοποίησης που έχει εισηγηθεί στο ΥΠΕΚΑ, η τράπεζα HSBC.


Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προτού, σε μεταγενέστερη φάση, ακολουθήσει είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην υπόλοιπη επιχείρηση.


Στη φάση αυτή προκρίνεται η διάθεση του 17% των μετοχών και του μάνατζμεντ με το Δημόσιο να διατηρεί ποσοστό καταστατικής μειψηφίας 34% από 51%.


Όπως αναφέρει το energypress, η πρώτη φάση δημιουργίας μιας “μικρής ΔΕΗ” που θα κατέχει το 20%-30% των παγίων στοιχείων κάθε είδους της Επιχείρησης θα προβλέπει παραχώρηση μιας ή δύο λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων συνολικής ισχύος 2000 Μεγαβάτ.


Επίσης, θα παραχωρηθούν ορυχεία, αλλά και ανθρώπινοι πόροι κλπ.


Η δυσκολία δημιουργίας μιας μικρής ΔΕΗ οφείλεται στο γεγονός της ενσωματωμένης περιουσίας της ΓΕΝΟΠ στα πάγια στοιχεία της Επιχείρισης.


Προτού ακόμα προχωρήσει το σενάριο με τη “μικρή ΔΕΗ” θα πραγματοποιηθούν δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος που έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ προς το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.


econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading