Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Έλα να σε κεράσω ένα ζεστό καφεδάκι...

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF





...να συσφίξουμε τη σχέση μας



Η στάση μας απέναντι σε ένα άλλο άτομο, καθώς και οι συναισθηματικές αποφάσεις που παίρνουμε μπορούν να επηρεαστούν από τη θερμοκρασία του ροφήματος (ή του ποτού) που κρατάμε στο χέρι μας; Όπως ισχυρίζονται ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων, ό,τι μας ανεβάζει τη θερμοκρασία, όπως ένα ζεστό ρόφημα, μας κάνει πιο κοινωνικούς, ζεστούς και ανοικτούς ανθρώπους. Επίσης θερμαίνει τις σχέσεις μας με τους άλλους, μας κάνει πιο γενναιόδωρους και λιγότερο δύσπιστους. Καθόλου παράξενο για τους ψυχολόγους, αφού το πρώτο θερμό, υγρό, ασφαλές και οικείο περιβάλλον που γνωρίσαμε ήταν αυτό στην κοιλιά της μητέρας μας.



Μην κερνάς φραπέ…



Οι ερευνητές-ψυχολόγοι John Bargh και Lawrence Williams – από τα πανεπιστήμια του Yale και του Colorado αντίστοιχα, απέδειξαν ότι η θερμοκρασία των ποτών που προσφέρουμε στους άλλους επηρεάζει την κρίση τους για εμάς. Στα πλαίσια της μελέτης τους ζήτησαν από εθελοντές να αξιολογήσουν την προσωπικότητα ενός άγνωστου ανθρώπου βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και πληροφοριών που έλαβαν. Σε άλλους προσέφεραν ζεστό καφέ και σε άλλους παγωμένο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι κρατούσαν στα χέρια τους μια ζεστή κούπα καφέ, αξιολόγησαν πιο θετικά το άγνωστο πρόσωπο, σε αντίθεση με αυτούς που κεράστηκαν κρύο ρόφημα. Η απεικόνιση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων έδειξε ότι ένα κρύο ερέθισμα ενεργοποιεί μια περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού, η οποία συνδέεται με μια διαταραχή της προσωπικότητας που κάνει τους ανθρώπους δύσπιστους και μη συνεργάσιμους.



Ένα φλιτζάνι αχνιστού καφέ ανεβάζει τις πωλήσεις



Η παραπάνω διαπίστωση φαίνεται πως έχει αποτελεσματική εφαρμογή και στον εμπορικό τομέα: Αν κάποιος θέλει να προωθήσει τις πωλήσεις του, μπορεί να το κάνει καλύτερα προσφέροντας ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ στους πελάτες του – και όχι ένα παγωμένο αναψυκτικό. Το ίδιο καλείται επίσης να κάνει όποιος θέλει να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για την παρουσίαση ενός θέματος ή σε μια σημαντική συζήτηση. Δηλαδή το «έλα να τα πούμε πίνοντας ένα καφεδάκι ή ένα τσάι» έχει βάση, αρκεί ο καφές να μην είναι… παγωμένος φραπέ ή το τσάι ice tea – τουλάχιστον μες στον χειμώνα.



Θερμοκρασία και συναισθήματα



Οι ψυχολόγοι θέλοντας να μελετήσουν την γενικότερη επίδραση της θερμοκρασίας στη συμπεριφορά μας έδωσαν σε εθελοντές μια δωροεπιταγή αφήνοντάς τους να επιλέξουν είτε να την κρατήσουν για τον εαυτό τους είτε να την προσφέρουν σε έναν φίλο τους. Για να τους επηρεάσουν, σε άλλους έδωσαν να κρατούν ένα ζεστό θεραπευτικό μαξιλαράκι και σε άλλους ένα παγωμένο επίθεμα. Τελικά οι… ζεσταμένοι αποδείχτηκε ότι είχαν την τάση να είναι πιο γενναιόδωροι και αλτρουιστές από τους… παγωμένους.



Με άλλα λόγια, θέρμανε το σώμα σου για να ζεσταθεί και η καρδιά σου, ώστε να γίνεις «ζεστός άνθρωπος» και να «σπας τον πάγο» στις σχέσεις σου πιο εύκολα.



Εμείς θα μείνουμε ψυχικά ζεστοί



Στα δικά μας τώρα: Ίσως ένας χειμώνας χωρίς θέρμανση κινδυνεύει να μας κάνει λιγότερο ζεστούς ως ανθρώπους και λιγότερο γενναιόδωρους. Μπορούμε βέβαια να επιστρατεύσουμε τη φυσική ελληνική ζεστασιά των αισθημάτων μας επισφραγίζοντάς την με μπόλικα ζεστά ροφήματα. Δεδομένου μάλιστα ότι εμείς, εκτός από καφέ και τσάι, έχουμε και τόσα θαυμάσια βότανα, οι επιλογές είναι σαφώς περισσότερες



goldenmag



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading