βοηθήστε τα παιδιά να ωριμάσουν ως υγιείς συναισθηματικά ενήλικες
Αν τα παιδιά μάς βοηθάνε στην ακαταστασία που δημιουργείται μέσα στο σπίτι, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Αυτό είναι αλήθεια.
Και αν νομίζετε ότι αυτό δεν είναι δική τους δουλειά αλλά δική σας, ακούστε την άποψη ενός ειδικού:
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των παιδιών είναι ότι νομίζουν πως δεν τα χρειάζονται»!
Μάλιστα, η Μάγκι Ρέι, Αμερικανίδα ειδικός της παιδικής ψυχολογίας και συγγραφέας σχετικών βιβλίων, εκφράζει αυτή την άποψη, όχι σε μία προσπάθειά της να μας απενεχοποιήσει, αλλά να μας ωθήσει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Αν θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά να ωριμάσουν ως υγιείς συναισθηματικά ενήλικες, είναι ανάγκη να τα κάνετε να νιώσουν ότι προσφέρουν. Άρα, η ανάθεση μικροδουλειών μέσα στο σπίτι αποτελεί για εκείνα μεγάλη υπόθεση και όχι αγγαρεία».
Εσείς, από την πλευρά σας, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ξεχωρίσετε κάποια πράγματα και να αποδεχτείτε κάποια άλλα…
Πιο συγκεκριμένα:
Αναθέστε σε κάθε παιδί τη δουλειά, που θα του άρεσε περισσότερο! Το μικρότερο παιδί μπορεί να θέλει να σας βοηθήσει στην κουζίνα, όσο το μεγαλύτερα τακτοποιούν. Ωστόσο, μη δείχνετε ότι αδικείτε τα παιδιά μεταξύ τους και προσπαθήστε να κρατάτε τις ισορροπίες.
Δεχθείτε την ατέλεια: Με λίγα λόγια, μην γκρινιάζετε, γιατί το παιδί μάζεψε το δωμάτιό του, αλλά δεν κατάφερε να τα έχει όλα στην εντέλεια! Παιδί είναι, μην το ξεχνάτε! Το να το ενθαρρύνετε, επαινώντας το για την προσπάθειά του, είναι γι’ αυτό το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσει.
Κάντε το ρουτίνα: Δηλαδή μην παρουσιάζετε την τακτοποίηση του δωματίου, την εναπόθεση των πιάτων στο νεροχύτη ή το καθάρισμα του γραφείου του, ως τιμωρία, αλλά ως μία καθημερινή υποχρέωσή του.
Μην υπαναχωρείτε: Το παιδί δεν καταλαβαίνει, γιατί, όταν εσείς έχετε τα νεύρα σας, του λέτε να φτιάξει τα πράγματά του και άλλες φορές δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Μείνετε σταθεροί σε αυτό που του ζητάτε και δώστε του να καταλάβει ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Βοηθήστε τα: Δείξτε του ότι είστε και εσείς μέρος της ομάδας, που πρέπει να φέρει εις πέρας τις δουλειές. Επίσης, συζητήστε μαζί του το πότε πιστεύετε ότι πρέπει να ξεκινήσει την τακτοποίηση, αλλά θέστε του ένα χρονικό περιθώριο μέχρις ότου τελειώσει.
daypress
Το είδαμε: εδώ