Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Κοντά στην ανάπτυξη βηματοδότη που θα τροφοδοτείται με ενέργεια από τους χτύπους της καρδιάς είναι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπως ανακοίνωσαν στο πλαίσιο συνεδρίου του Αμερικανικού Συνδέσμου Καρδιολογίας στο Λος Άντζελες.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν μια συσκευή που μετατρέπει τις δονήσεις που παράγονται από τους χτύπους της καρδιάς σε ηλεκτρικό ρεύμα και η οποία στο μέλλον θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ενέργεια έναν βηματοδότη.
Οι βηματοδότες, που εμφυτεύονται στο στήθος, ρυθμίζουν τους παλμούς της καρδιάς. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χρήση των συγκεκριμένων συσκευών είναι ότι η μπαταρία τους εξαντλείται μετά από πέντε με επτά χρόνια λειτουργίας.
Για τους νεότερους ανθρώπους αυτό συνεπάγεται επαναλαμβανόμενα χειρουργία για την εμφύτευση ανταλλακτικών, ωστόσο ο βηματοδότης που τροφοδοτείται από τους παλμούς της καρδιάς ανοίγει νέες προοπτικές.
Για την ανάπτυξη της συσκευής τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού, που συνίσταται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μετά από κίνηση και πίεση.
Η πρωτοποριακή πιεζοηλεκτρική συσκευή παράγει τη δεκαπλάσια ενέργεια από αυτή που απαιτείται για τη λειτουργία ενός βηματοδότη, αρκεί οι καρδιακοί παλμοί να κυμαίνονται μεταξύ 20 και 600 χτύπων το λεπτό. Εκτός αυτού, το μέγεθός της είναι το μισό από αυτό της μπαταρίας ενός τυπικού βηματοδότη.
Η πειραματική συσκευή που τροφοδοτεί τον βηματοδότη με ενέργεια από την καρδιά δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά, αφού για την παραγωγή της πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έλεγχοι και δοκιμές σε ανθρώπους και ζώα.
Το είδαμε: εδώ