Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Το κάπνισμα “μαραίνει” τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Τα κέντρα της μνήμης, της μάθησης και της σκέψης που βρίσκονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο εκφυλίζονται από το κάπνισμα σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων.


Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του King’s College του Λονδίνου, το κάπνισμα αποτελεί βασικό παράγοντα μείωσης των νοητικών και γνωστικών ικανοτήτων του ανθρώπου και σχετίζεται με τον εκφυλισμό των νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου.


Εκτός από το κάπνισμα, τον εγκέφαλο επηρεάζουν αρνητικά η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία.


Στη μελέτη συμμετείχαν 8.000 άνθρωποι άνω των 50 ετών οι οποίοι υποβλήθηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις καθώς και σε εξετάσεις της νοητικής λειτουργίας για μια χρονική περίοδο οκτώ ετών.


Μάλιστα, τα ευρήματα έδειξαν ότι όσο πιο προβληματική είναι η νοητική κατάσταση ενός ατόμου τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.


Επιφυλάξεις εκφράζονται ωστόσο σχετικά με τη συσχέτιση της πρώιμης υποβάθμισης των νοητικών λειτουργιών με την εμφάνιση άνοιας ή Αλτσχάιμερ σε πιο προχωρημένες ηλικίες.


Σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Ερευνών για το Αλτσχάιμερ, περίπου ένας στους τρεις ηλικιωμένους άνω των 65 ετών θα αναπτύξουν άνοια.


Η σωστή διατροφή, η άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος στη μέση ηλικία και όχι μόνο περιορίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών δυσλειτουργιών σε μεγαλύτερες ηλικίες λένε οι επιστήμονες.


econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading