Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Εργασία χωρίς αποδοχές; Καθημερινό φαινόμενο στην Ελλάδα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



H El País παρουσιάζει την περίπτωση ενός Έλληνα υπαλλήλου που δεν έχει πληρωθεί εδώ και 1 χρόνο, ο οποίος περιγράφει την καθημερινότητά του, αλλά και χιλιάδων άλλων εργαζομένων, που όμως δεν πληρώνονται για τη δουλειά τους. Στο κείμενο αναφέρεται σε αυτόν με το ψευδώνυμο "Σταύρος".

"Ο Σταύρος, μηχανικός τηλεπικοινωνιών, εργάζεται επί 15 χρόνια σε γνωστή ελληνική εταιρεία. Έχει να πληρωθεί ένα χρόνο", λέει το δημοσίευμα.

"Ήταν μια καλή εταιρεία, με 140 εργαζόμενους. Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα. Πριν από δύο χρόνια άρχισε να καθυστερεί η καταβολή των μισθών. Μερικές φορές καταβάλλονταν με ένα μήνα καθυστέρηση, άλλες με δύο", λέει ο ίδιος.

Η εταιρεία το 2011 δεν πλήρωνε τους υπαλλήλους, ενώ ο Σταύρος από τα 27.000 που έπρεπε να λάβει, πήρε μόνο 7.000 ευρώ, ενώ το 2012 δεν έχει δει ούτε ένα ευρώ από τον κόπο του.

"Ευτυχώς που η σύζυγός μου εργάζεται ως δασκάλα στο Δημόσιο, αν κι εκεί έχουν μειωθεί κατά 30% οι μισθοί, οπότε γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να καλυφθούν τα έξοδα, ειδικά αν υπάρχει και παιδί με πρόβλημα υγείας (…) Είναι τρελό, ακόμη και με έγγραφα που αποδεικνύουν πως δεν πληρώνομαι, οφείλω να καταβάλω φόρο σαν να έχω λάβει όλους τους μισθούς".

Όπως αναφέρει το άρθρο, χιλιάδες άτομα είναι στην ίδια κατάσταση. Συγκεκριμένα, το 2011 περίπου 120.000 επιχειρήσεις προχώρησαν σε στάση πληρωμών.

"Πολλοί εξακολουθούν να εργάζονται δίχως μισθό, καθώς η αγορά εργασίας είναι κλειστή κι έτσι εγκλωβίζονται σε αυτό που ήδη έχουν".

Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ειδικά όσων παίρνουν τον κατώτατο μισθό (571 ευρώ μεικτά) έχει πέσει στα επίπεδα της δεκαετίας του '70.

250.000 εργάτες που λαμβάνουν 571 ευρώ και άλλο μισό εκατομμύριο που αμείβεται ακόμη λιγότερο, επειδή εργάζεται με μερική απασχόληση.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας, τα μέτρα λιτότητας και η ευελιξία της εργασίας έχουν καταστρέψει πολλούς εργαζόμενους, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχει φτάσει το 30%.






Το είδαμε: εδώ

Share
Loading