Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, συναντήθηκε χθες στο ΥΠΕΚΑ με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Κώστα Σερράου, και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Γιώργου Κοτρωνιά, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ομάδας Εργασίας του Γραφείου Υπουργού του ΥΠΕΚΑ με την ΚΕΔΕ και τους Δήμους της χώρας, που έχει συσταθεί με στόχο την άμεση συνεργασία για θέματα που προκύπτουν.
Η Ομάδα Εργασίας του ΥΠΕΚΑ εκφράζει την αναγνώριση μιας αναγκαιότητας και την επιλογή μιας πολιτικής με στόχο την αμφίδρομη βελτίωση επικοινωνίας των Δήμων με το Υπουργείο, την κατηγοριοποίηση των θεμάτων, που παρουσιάζουν υψηλή θεματική βαρύτητα και τη διαχείριση των αιτημάτων, προβλημάτων και προτάσεων των Δήμων, καθώς και την προώθησή τους.
Με την διαδικασία αυτή και την επεξεργασία των θεματικών ενοτήτων, στα οποία εντάσσονται τα θέματα που τίθενται από τους Δήμους, ανακύπτουν και οπωσδήποτε θα προκύψουν τα δομικά και ίσως συστημικά προβλήματα, που συνηγορούν ή ενέχονται στη δημιουργία και συντήρησή τους. Παράλληλα στόχος είναι να εντοπίζονται και αναδεικνύονται τυχόν δυσλειτουργίες, οι οποίες προέκυψαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη σε θέματα περιβάλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Το αντικείμενο αυτής της πολιτικής και η φιλοδοξία της όλης προσπάθειας αποσκοπεί, πέρα από τη δημιουργία ενός συντονιστικού μηχανισμού παρακολούθησης και επεξεργασίας των σχετικών θεμάτων και του εντοπισμού των σημείων, που καθυστερούν ή πολλές φορές ακυρώνουν τη ταχεία εφαρμογή προγραμματισμένων δράσεων, στη διαμόρφωση προτάσεων, που πιθανά θα προσφέρουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και δυσλειτουργιών, που παρατηρούνται.
Για την επίτευξη των στόχων, απαιτείται και γι αυτό προωθείται η διαμόρφωση και η εξέλιξη της επικοινωνίας των θεμάτων από τους Δήμους, η οποία θα πρέπει να τείνει προς μία περισσότερο τεχνική αντίληψη. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται μια βάση δεδομένων βάσει και μέσω της οποίας προωθείται η σαφής και περισσότερο ορισμένη διάχυση της πληροφόρησης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το επίπεδο ενημέρωσης-πληροφόρησης , το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκαμψία, ενώ και η ΚΕΔΕ θα δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο, που θα υποστηρίζει και θα ενισχύει τους παραπάνω στόχους, προωθώντας και την πληρέστερη πληροφόρηση των μελών της.
Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, τρόπους συνεργασίας σε ένα συγκεκριμένο θέμα, του εντοπισμού και της απεμπλοκής των προβλημάτων που έχουν οι Δήμοι στους μηχανισμούς του Υπουργείου ΠΕΚΑ, σε σχέση με τα θέματά τους μέσω μιας Ομάδας Υποστήριξης Δήμων (ΟΥΔ), όπως την έχουμε ονομάσει. Η Ομάδα αυτή, σε στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ, αξιοποιώντας παράλληλα και τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, θα μπορεί να κωδικοποιεί τα προβλήματα και να παράγει μετα-δεδομένα από αυτά, ώστε να επιστρέφουν και στους Δήμους. Έτσι θα βοηθούν και τους ίδιους στην ταξινόμηση και συστηματοποίηση των προβλημάτων αυτών και των λύσεων.
Αυτή η διαδικασία θα αποκτήσει σύντομα και μια ψηφιακή πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ. Το Υπουργείο και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Πληροφορικής απέδειξε ήδη με την ηλεκτρονική έκδοση του σήματος του Πράσινου Δακτυλίου ότι μπορεί να δημιουργεί μόνο του τις πλατφόρμες και τα ψηφιακά εργαλεία που του χρειάζονται – είχε γίνει μια πολύ καλή δουλειά και νομίζω ότι αυτό θα επαναληφθεί. Στόχος είναι όλα όσα συζητάμε να γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να μην χρειάζεται η προσωπική πλέον επαφή των Δημάρχων ή των στελεχών των Δήμων για τα θέματά τους. Έτσι θα γίνεται μια δουλειά αύτοματα, κωδικοποιημένα και σωστά. Με τον τρόπο αυτό θα είναι εφικτή εξοικονόμηση χρόνου και καλύτερη διαχείριση, αλλά και πιο ποιοτική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι σε μια περίοδο που η ποσοτική συνιστώσα διέρχεται μεγάλη κρίση, η ποιοτική συνιστώσα να καλλιεργείται όσο είναι δυνατόν. Αυτό το ποιοτικό στοιχείο, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, με τον οποίο συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα, πιστεύω ότι θα το πετύχουμε για να δημιουργήσουμε ένα καλό παράδειγμα.
Το είδαμε: εδώ