Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τα αφεντικά της μαφίας .

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



Semion Mogilevich


Ένας από τους πλέον περιζήτητους φυγάδες του FBI, ο Semion Mogilevich δεν ήταν παίξε-γέλασε. Με πτυχίο στα Οικονομικά, ο ουκρανός μαφιόζος με το παρατσούκλι «Brainy Don» είχε απλώσει τα πλοκάμια του διεθνώς: από την αγορά φυσικού αερίου της Ανατολικής Ευρώπης μέχρι και επενδυτική εταιρεία στην Πενσιλβάνια που «ξαλάφρωσε» τους πελάτες της από 150 εκατ. δολάρια! Και βέβαια ήταν και η συμμορίτικη δράση του, με φόνους, εμπόριο όπλων και διακίνηση ναρκωτικών. Ο Mogilevich πιάστηκε τελικά στη Μόσχα το 2008 για φοροδιαφυγή, αλλά έξυπνος (brainy) καθώς είναι αφέθηκε ελεύθερος τον επόμενο χρόνο…

Al Capone


Πώς θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα ο μαφιόζος με το βαρύτερο όνομα της πιάτσας; Ο «Νονός» που δεν μπορούσε να αγγίξει ο νόμος! Ο αρχηγός της ιταλο-αμερικανικής μαφίας του Σικάγο, γνωστή και ως «Outfit», τα είχε κάνει όλα: φόνους, τζόγο, πορνεία, παράνομη διακίνηση αλκοόλ και ναρκωτικών, ένοπλες ληστείες, δωροδοκίες, ξεκλήρισμα αντίπαλων συμμοριών. Κι όταν τελικά ο νόμος τον «τσίμπησε» για φοροδιαφυγή, ο πλέον διαβόητος κακοποιός των ΗΠΑ πέρασε στη φυλακή 7 χρόνια, 6 μήνες και 15 μέρες…

Charles «Lucky» Luciano


Ο μάνατζερ του οργανωμένου εγκλήματος! Ο βαρόνος του υποκόσμου της Νέας Υόρκης έχτισε το πλέον θρυλικό μοντέλο μαφίας, αναβαθμίζοντας τους μικροκακοποιούς σε αρχέτυπα του εγκλήματος. Δεν έμεινε ωστόσο εκεί: σύστησε διοικητικό συμβούλιο της γενοβέζικης «φαμίλιας» του για την ομαλότερη λειτουργία της, ενώ ίδρυσε και επιτροπή για καλύτερη οργάνωση της Κόζα Νόστρα. Μέχρι και τον Frank Sinatra ενέπλεξε στις δουλειές του, ως μια πρώτης τάξεως «βιτρίνα». Κι όλα αυτά μέχρι ο Thomas Dewey να κατηγορήσει το 1936 τον Luciano για 62 αδικήματα, να φυλακιστεί και να απελαθεί τελικά στην Ιταλία. Ο «Lucky» δεν παραιτήθηκε βέβαια από την ενεργό δράση: ο επόμενος χρόνος θα τον βρει να «δραστηριοποιείται» στην Κούβα, ωστόσο δεν θα ξαναγίνει ποτέ το μεγάλο αφεντικό που ήταν…

Pablo Escobar


Ως έφηβος, ο νεαρός Pablo έκλεβε τις μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες και τις πουλούσε σε λαθρέμπορους του Παναμά. Κι όταν μεγάλωσε, μπήκε στο καρτέλ της κοκαΐνης (τη δεκαετία του ’70) τη στιγμή ακριβώς που ξεκινούσε στις ΗΠΑ η μεγάλη εμμονή με το ναρκωτικό. Τα υπόλοιπα είναι φυσικά ιστορία! Ο φιλόδοξος Escobar έχτισε το αυτοκρατορικό του καρτέλ «Medellin» και έγινε ο απόλυτος βαρόνος κοκαΐνης της Κολομβίας: μέχρι το 1980, ο Pablo διακινούσε πάνω από το 80% του ναρκωτικού, κατορθώνοντας να σκαρφαλώσει στη 10η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Κι όλα αυτά βέβαια μέχρι να τον βρει ο θάνατος στην ηλικία των 44, από σφαίρες φυσικά. Ο Escobar έμεινε στην Ιστορία και για άλλο ένα τραγικό «ρεκόρ», ως ένας από τους πλέον βίαιους κακοποιούς: ευθύνεται για τη δολοφονία 3 υποψήφιων προέδρων της Κολομβίας, ενός εισαγγελέα, περισσότερων από 200 δικαστές, μερικές ντουζίνες δημοσιογράφους και πάνω από 1.000 αστυνομικούς και πολίτες…

John Gotti


Ο τελευταίος των κακοποιών αλά Χόλιγουντ στιλ, ήταν ο «Νονός» που θα χόρευε βαλς ακόμα και στο δικαστήριο! Ο «Dapper Don» ήταν το μεγάλο αφεντικό της περιώνυμης οικογένειας Gambino, που έδρασε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ενώ σύντομα μετονομάστηκε σε «Teflon Don» εξαιτίας της απαράμιλλης ικανότητάς του να ξεφεύγει συνεχώς από τη δαγκάνα του νόμου. Αυτό βέβαια μέχρι να ξεκινήσει τη «Σταυροφορία» εναντίον του το FBI και να καταδικαστεί τελικά σε ισόβια το 1992. Ο John Gotti παρέμεινε στη φυλακή άλλα 10 χρόνια, μέχρι που πέθανε από καρκίνο…

Hisayuki Machii


Ο κορεάτης εγκληματίας ξεκίνησε την «καριέρα» του στον υπόκοσμο της Ιαπωνίας, θέτοντας τη βάση του στο Τόκιο αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι παράνομες δραστηριότητές του πολυσχιδείς, γι’ αυτό και χρειαζόταν πλέον μια συμμορία: την είπε «Tosei-kai» και δεν μπόρεσε έκτοτε να την ξεχάσει κανείς! Το αδιαμφισβήτητο αφεντικό της ιαπωνικής μαφίας έχτισε την αυτοκρατορία του στη χώρα και έβαλε μετά πλώρη για τη Νότια Κορέα. Η «φαμίλια» του διαλύθηκε αργότερα, ο Machii ωστόσο δεν έμεινε άπραγος: σχημάτισε δύο εγκληματικές οργανώσεις, τις Toa Yuai Jigyo Kumiai και Toa Sogo Kigyo, που συνέχισαν το έργο του. Ο «Νονός» αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τη δεκαετία του 1980, ανέγγιχτος από τον νόμο, και πέθανε το 2002…

Tony «Big Tuna» Accardo


Ο «Big Tuna» πέθανε από φυσικά αίτια -παραδόξως- το 1992 σε ηλικία 86 ετών. Ο αρχιμαφιόζος του Σικάγο και συνεχιστής της οργάνωσης Outfit του Καπόνε ξεκίνησε ωστόσο από τα χαμηλά κλιμάκια, ως πρωτοπαλίκαρο και εκτελεστής. Κατάφερε βέβαια να αναρριχηθεί στο τιμόνι της οργάνωσης και να ηγηθεί των παράνομων δραστηριοτήτων της πόλης για μπόλικες δεκαετίες. Παρόλο που συνελήφθη αρκετές φορές για διάφορες κατηγορίες, όπως απάτη, απαγωγή, εκβιασμό, τζόγο κ.λπ., δεν εξέτισε ποινή φυλάκισης ποτέ! Ο «Big Tuna» (που πήρε το παρατσούκλι του από έναν τόνο 180 κιλών που είχε πιάσει κάποτε) κατάφερε να τη σκαπουλάρει μέχρι και από την αχίλλειο πτέρνα των «Νονών», τη φοροδιαφυγή. Δεν τον έπιασαν ποτέ!

Salvatore Riina


«Κύριοι, κάνετε τεράστιο λάθος»! Αυτό είπε ο σικελός μαφιόζος Salvatore Riina στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν τον Ιανουάριο του 1993 για τη σκοτεινή δράση του σε μια καριέρα που μετρούσε περισσότερα από 20 χρόνια. Ο «Toto», που ξεκίνησε την εγκληματική του δράση ως εκτελεστής της μαφίας, καταζητούταν για πάνω από 100 δολοφονίες και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην «αφάνεια», καθώς το όνομά του έπαιζε πάντα σε κάθε υπόθεση φόνου. Αυτό βέβαια δεν τον απέτρεψε από το να οργανώσει τους φονικούς πολέμους της μαφίας στη Σικελία του 1980 και να αναρριχηθεί, λόγω της φήμης που απέκτησε, στην υψηλότερη βαθμίδα της οργάνωσης. Τον Οκτώβριο του 1993 ο «Νονός» καταδικαζόταν σε ισόβια κάθειρξη, την ανώτατη ποινή της Ιταλίας…






Το είδαμε: εδώ

Share
Loading