Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τρόποι παράκαμψης των μέτρων ασφαλείας σε OS X

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Παρά τις προσπάθειες της Apple να αποφύγει τις ανεπιθύμητες παρεμβάσεις στο λειτουργικό της σύστημα και ένα ισχυρό λογισμικό ασφαλείας εγκατεστημένο σε έναν υπολογιστή Mac, κάποιος με σύντομη φυσική πρόσβαση στο Mac σας μπορεί να παρακάμψει τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό επιτυγχάνεται εκκινώντας τον υπολογιστή μέσω εναλλακτικών αποθηκευτικών μέσων (alternative volumes) ή σε κατάσταση Single User mode.


Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο ίσως θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο<…>


κλειδώματος του firmware του συστήματος. Με το κλείδωμα του firmware αποτρέπετε το σύστημα από την αποδοχή διαφόρων παραμέτρων εκκίνησης που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, όταν φορτώσουν. Μια από αυτές είναι η εκκίνηση του συστήματος σε κατάσταση Single User mode, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον εισβολέα να έχει πρόσβαση σε γραμμή εντολών με δικαιώματα root. Η άλλη είναι η εκκίνηση σε κατάσταση ασφαλής λειτουργίας (Safe mode), κατά την οποία σημαντικές και μη υπηρεσίες του συστήματος (ανάμεσα τους και η επιλογή ‘’security options’’) μπορεί να απενεργοποιηθούν κατά την εκκίνηση κατά βούληση.


Ένας άλλος τρόπος παράκαμψης των μέτρων ασφαλείας ενός OS X είναι, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο επιλογής (Option key) κατά την εκκίνηση σε πηγαίνει στο μενού εκκίνησης, όπου επιλέγοντας ένα δευτερεύον μέσο αποθήκευσης, όπως έναν εξωτερικό δίσκο USB για να εκκινήσετε μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε οποιοδήποτε αρχείο του δίσκου.


Ωστόσο, με το κλείδωμα του firmware, κάποιος θα πρέπει να ξέρει τον κωδικό πρόσβασης του firmware για να αποκτήσει πρόσβαση στο μενού εκκίνησης.





Το είδαμε: εδώ

Share
Loading