Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

"Είναι... ποδοσφαιρόφατσα"!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF





Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο, όπως και η ζωή



Πριν από έναν χρόνο, ανήκε απλώς στο ρόστερ της Β’ ομάδας της Στουτγάρδης, καθώς δεν έπαιρνε καθόλου χρόνο συμμετοχής στους αγώνες της. Εναν χρόνο μετά, έκανε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, με ενδιάμεσο σταθμό την Ξάνθη, εκτοξεύοντας την καριέρα του στα ύψη.



Από τα χαμηλά στα πολύ ψηλά λοιπόν, ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος, γόνος Ελλήνων μεταναστών, είδε τα όνειρά του να πραγματοποιούνται με κινηματογραφική ταχύτητα, που ίσως και ο ίδιος να μην περίμενε.



Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο, όπως και η ζωή. «Επαιζε στη Β’ ομάδα της Στουτγάρδης και, επειδή ανέκαθεν παρακολουθούσα όλα τα Ελληνόπουλα της Γερμανίας, πήγα στις προπονήσεις για να τον παρακολουθήσω» θυμάται ο Κώστας Κωνσταντινίδης. Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν σκάουτερ της Ξάνθης είναι εκείνος που έφερε πέρυσι το καλοκαίρι τον Βλαχοδήμο στην Ελλάδα.



Και συνεχίζει: «Μίλησα με τον θείο του, που είναι και μάνατζερ του, είδα DVDs με αγώνες του και εκμεταλλεύτηκα το γεγονός ότι δεν έπαιζε καθόλου. Στη Γερμανία, όταν είσαι δεκαεννέα ετών και δεν έχεις ανέβει στην Α’ ομάδα, τότε σε αφήνουν να φύγεις, μάλιστα χωρίς ρήτρα, όπως έκανε η Στουτγάρδη». Εκείνη την περίοδο, ο νεαρός άσος είχε δεχθεί πρόταση και από την Αϊντραχτ, αλλά προτίμησε τελικά να μεταγραφεί στην ελληνική ομάδα αφενός για να έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και αφετέρου γιατί ερχόμενος εδώ θα είχε την ευκαιρία να καθιερωθεί στην Εθνική Ελπίδων. Η επιλογή του τον δικαίωσε...



Ποια ήταν όμως τα στοιχεία που διέκρινε ο Κώστας Κωνσταντινίδης και έκανε κρούση στον Βλαχοδήμο για να τον φέρει στην Ξάνθη; «Εχει πολύ καλή τεχνική και γενικώς είναι ποδοσφαιρόφατσα. Στο “ένας εναντίον ενός” είναι εκπληκτικός. Εχει στοιχεία που πολύ δύσκολα βρίσκεις σε Ελληνα ποδοσφαιριστή».



Και ο Κώστας Κωνσταντινίδης κατέληξε: «Στη Γερμ μανία δίνουν μεγάλη έμφαση στις ακαδημίες. Γνώριζα λοιπόν ότι ο Παναγιώτης έχει πάρει σωστές βάσεις. Ημουν τυχερός που όταν του είπα να έρθει στην Ελλάδα μου απάντησε καταφατικά. Από την άλλη, ήταν και για εκείνον μεγάλη ευκαιρία και στην πορεία δικαιώθηκε με τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Βέβαια, τα πράγματα είναι τώρα πιο δύσκολα για εκείνον, γιατί έχει μεγάλο ανταγωνισμό και παίζουν ρόλο και άλλα κριτήρια, όπως η ψυχολογία. Είναι ωστόσο ένα παιδί σε εξέλιξη και έχει όλα τα στοιχεία για να κάνει καριέρα στον Πειραιά».



ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ...




Οσοι δεν ξέρουν τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο (και είναι πολλοί) υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνει τα μαλλιά του, οι κινήσεις μέσα στο γήπεδο, το σουτ που δοκιμάζει, ακόμα και ο τρόπος που πανηγυρίζει τον κάνουν να θυμίζει έντονα τον μεγάλο Πορτογάλο άσο Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεν θα λέγαμε πάντως ότι έχουν και πολύ άδικο.



Η αλήθεια είναι πως ο νεαρός ομογενής από τη Γερμανία ούτε θέλει να ακούει για παρομοιώσεις με τον «Ρονάλντο», άσχετα με το γεγονός ότι είναι φανατικός θαυμαστής του Πορτογάλου.



Αλλωστε, στην Ελλάδα, όταν μιλάμε για τον «Τζόλε της Ρούμελης» και τον Ελληνα «Μέσι», έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.



Για την ώρα πάντως, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ δεν έχει εκπλαγεί από τον Βλαχοδήμο. Εψαξε στα φιλικά προετοιμασίας να του βρει θέση στα άκρα, τον δοκίμασε και στις δύο πτέρυγες, αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένος, με αποτέλεσμα να μην τον έχει μέσα στις πρώτες επιλογές του.



Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος άλλωστε εναντίον της Βέροιας τον άφησε εκτός αποστολής, αν και οι επιλογές του στα άκρα περιορίστηκαν μετά την αποχώρηση του Μιραλάς, ο οποίος πήρε μεταγραφή στην Εβερτον.



Ο παππούς Βλαχοδήμος το... 1960





Ο παππούς του Παναγιώτη Βλαχοδήμου, επίσης Παναγιώτης, εγκατέλειψε τη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του ’60, στο τότε μεγάλο κύμα μετανάστευσης στη Γερμανία. Εγκαταστάθηκε με τη σύζυγό του στη Στουτγάρδη, όπου βρήκε πολύ καλύτερες συνθήκες ζωής από ό,τι στην πατρίδα και παρέμεινε εκεί... for good.



Πριν από είκοσι χρόνια και κάτι, ήρθε στη ζωή ο εγγονός του Παναγιώτης Βλαχοδήμος. Ο νέος μέσος του Ολυμπιακού αποτελεί το πρώτο από τα δύο παιδιά της οικογένειας Βλαχοδήμου.



Ο μικρός αδελφός του Οδυσσέας είναι επίσης ποδοσφαιριστής, τερματοφύλακας της Στουτγάρδης (στην Κ-17 του συλλόγου) και μάλιστα ιδιαίτερα αξιόλογος, καθώς μετρά ήδη συμμετοχές με την Εθνική Παίδων της Γερμανίας.



Ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος είναι θρήσκος. Στο δεξί του μπράτσο έχει ένα τατουάζ στο οποίο απεικονίζονται ο Χριστός, η Παναγία και ένας άγγελος με δύο φράσεις στα αγγλικά: «Μόνον ο Θεός μπορεί να με κρίνει» και «Ο Θεός να ευλογεί την οικογένειά μου». Εχει τρυπημένα και τα δύο αφτιά του, ωστόσο σπάνια φοράει τα σκουλαρίκια του.



Μετά την Ξάνθη, όλα είναι γνωστά. Η απόκτησή του από τον Ολυμπιακό είναι το μεγάλο βήμα. Αν καταφέρει να καθιερωθεί, το όνειρό του μπορεί να γίνει και πραγματικότητα και κάποια στιγμή να ανοίξει τα φτερά του για ακόμη μεγαλύτερες συγκινήσεις. Αρκεί να παραμείνει πιστός στον τρόπο που δούλεψε ώς σήμερα και να βελτιώνεται ημέρα με την ημέρα...








Το είδαμε: εδώ

Share
Loading