Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Επιλόχεια Κατάθλιψη

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Για όσες το πέρασαν θα βρούν πολλά στοιχεία που βίωσαν

Για όσες το περνάνε τώρα θα νιώσουν καλύτερα που δεν είναι οι μόνες

Για όσες δεν το πέρασαν θα καταλάβουν κάποιες άλλες μανούλες….‘’Αν δεν το ζήσεις δεν το καταννοείς’’Άκουγα πάντα ‘’επιλόχεια κατάθλιψη’’ και αναρωτιόμουν είναι δυνατόν σε μια τόσο ευτυχισμένη στιγμή να παθαίνουν κατάθλιψη????? Κι όμως…….Δυστυχώς είναι πλέον συνηθισμένο μια γυναίκα που γεννάει να περνάει ένα...

είδος κατάθλιψης η οποία οφείλεται σίγουρα στις ορμόνες αλλά περισσότερο από προσωπική μου εμπειρία στην αλλαγή της ζωής της. Κατάθλιψη…. τί είναι?

Δεν είμαι γιατρός ούτε ψυχολόγος απλά θα προσπαθήσω να την περιγράψω όπως την έζησα. Γεννάς… η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σου. Όλοι γύρω σου ευτυχισμένοι και ξαφνικά γυρνάς σπίτι με ένα μωράκι στα χέρια, έχεις περάσει 9 μήνες (καλούς ή κακούς) και περιμένεις αυτή τη στιγμή, κι όμως ξαφνικά σε πιάνει πανικός ‘’τι κάνω με το παιδί’’? Πως θα το μεγαλώσω? Αυπνία , κούραση ,εξάντληση , πολλά περιττά κιλά ,δεν προλαβαίνεις να κάνεις ένα μπάνιο, να πιεις ένα καφέ, να δείς μια φίλη….24 ώρες είσαι στην τσίτα, νεύρα, κλάμα , σου φταίνε όλοι και όλα , ένα κενό, και αναρωτιέσαι γιατί????? ‘’Θα έπρεπε να είμαι ευτυχισμένη’’… δεν υπάρχει ‘’πρέπει’’ στα συναισθήματα. Απλά νιώθουμε.

Θέλεις να φύγεις να πας μια βόλτα όπως παλιά….χωρίς υποχρεώσεις! Και νομίζεις ότι η προσωπική σου ζωή τελειώνει εδώ. Ζείς μόνο για να φροντίζεις το μωρό σου και πελαγώνεις.

Το χειρότερο… η αντιμετώπιση των γύρω σου. ‘’τι έχεις? Γιατί είσαι έτσι? Γιατί δεν έχεις όρεξη? Τι έπαθες? Δεν θέλεις το μωρό? ‘’. Τα συναισθήματα ανάμικτα σκέφτεσαι ότι το όνειρο σου πραγματοποιήθηκε έκανες οικογένεια..και νιώθεις τύψεις και ενοχές επειδή δεν είσαι ευτυχισμένη. Νιώθεις αχάριστη γιατί άλλες γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Ο μόνος άνθρωπος που ίσως σε καταλάβει είναι μόνο η μάνα σου , ο σύζυγος δυσκολεύεται να κατανοήσει την κατάσταση και όσο και να θέλει να βοηθήσει δεν μπορεί. Δυστυχώς είναι κάτι που μια γυναίκα το ζει μόνη της….και συνήθως κρατάει το πολύ 3 μήνες.

Όταν περάσει όλο αυτό τότε καταλαβαίνεις και νιώθεις ότι η μητρότητα είναι ότι πιο συναρπαστικό και μαγικό ζει η γυναίκα και τότε ξέρεις ότι άξιζε τον κόπο να περάσεις όλα αυτά , σε δυναμώνουν και κοιτώντας μέσα στα μάτια το αγγελούδι σου απολαμβάνεις το μεγαλείο της ζωής…και νιώθεις πλέον ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο.



Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω μαμά.



manoules.gr




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading