Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Η χρυσή εποχή της φαλαινοθηρίας

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



Οκτώ χιλιάδες φάλαινες αλιεύτηκαν το 1853, αριθμός-ρεκόρ για το συγκεκριμένο κυνήγι που τότε βρισκόταν στην ακμή του. Το λίπος των φαλαινών χρησίμευε ως λάδι για τις λάμπες και στην παρασκευή σαπουνιού, σε μια εποχή που ακόμα το πετρέλαιο δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως.



Στη διάρκεια του 19ου αιώνα μια αρμάδα φαλαινοθηρικών απέπλεε από το Nantucket και το New Bedford των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ. Σήμερα οι δύτες έχουν βρει το ναυάγιο του φαλαινοθηρικού Two Brothers που βυθίστηκε το 1823 σ’ έναν κοραλλιογενή ύφαλο στον Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη Χαβάη.








Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αρχαιολογική υποβρύχια αποστολή στις ατόλες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Papahanaumokuakea που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, λίγο παραπάνω από 900 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαβάης. Η επικεφαλής Kelly Gleason και οι εξασκημένοι συνεργάτες της αποφασίζουν να εξετάσουν μια περιοχή στην ατόλη French Frigate Shoals. Δυο αρχαιολόγοι με μάσκες και αναπνευστήρες μετακινούνται αργά ενώ κρατιούνται από τα σχοινιά μιας μηχανοκίνητης βάρκας όταν εντοπίζουν μια καλοδιατηρημένη άγκυρα στον ύφαλο που βρίσκεται μόλις τέσσερα μέτρα από κάτω τους. «Καταλάβαμε αμέσως ότι επρόκειτο για άγκυρα των αρχών του 19ου αιώνα και ότι προερχόταν από ναυάγιο και όχι από θέση αγκυροβόλησης επειδή τα νερά εκεί ήταν ρηχά», αφηγείται η Kelly Gleason.








Οι καταδύσεις που ακολουθούν αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα πράγματα από μια σκέτη άγκυρα. Ανάμεσα στα κοράλλια των διαυγών νερών βρίσκονται διασκορπισμένα αλιευτικά εργαλεία, σιδερένια καζάνια και πλίνθοι. Τα εργαλεία είναι σιδερένιες άκρες καμακιών, ενώ οι πλίνθοι είναι η απτή μαρτυρία της πυροστιάς του καταστρώματος, όπου το 19ο αιώνα οι φαλαινοθήρες έβραζαν το στρώμα του λίπους για να εξάγουν το λάδι.








ΠΗΓΗ: scienceillustrated.gr

real.gr




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading