Η ιδέα των «six degrees of separation», ή των «έξι βαθμών διαχωρισμού ή απόστασης» ξεκίνησε το 1929 από τον ούγγρο συγγραφέα Frigyes Karinthy. Ο συγγραφέας υποστήριξε πως όλοι συνδεόμαστε μεταξύ μας μέσω έξι βαθμών, ή αλλιώς έξι κοινών γνωστών.
Δεκάδες έρευνες έχουν διεξαχθεί οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όσον αφορά στο διαδίκτυο όμως, οι λίγες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν <…>
να συμφωνούν με τον αριθμό που έδωσε ο Karinthy.
Το 2001 η έρευνα ενός καθηγητή του πανεπιστημίου της Columbia μέσω e-mail αποκάλυψε πως ο μέσος βαθμός διαχωρισμού είναι «περίπου» 6, ενώ αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007 μεταξύ χρηστών του Microsoft Messenger, ο μέσος βαθμός διαχωρισμού ήταν 6,6.
Με την έλευση του Facebook ο βαθμός αυτός μειώθηκε κατά πολύ. Τον Ιούνιο του 2009 είχε κυκλοφορήσει μια εφαρμογή για το κοινωνικό δίκτυο με όνομα «Six Degrees» με σκοπό να επιβεβαιώσει τη θεωρία. Με πάνω από 5,8 εκατομμύρια χρήστες, ο μέσος βαθμός διαχωρισμού μεταξύ τους ήταν 5,73 με το μέγιστο βαθμό στο 12!
Η τελευταία έρευνα του κοινωνικού δικτύου όμως αποκάλυψε πως ο μέσος βαθμός είναι μόλις 3,74! Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν πως το 99,6% των χρηστών συνδέονται μεταξύ τους με μόλις πέντε βαθμούς διαχωρισμού και το 92% με τέσσερις.
Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά απίστευτα αφού ουσιαστικά δείχνουν πως μπορείτε να «συνδεθείτε» με οποιονδήποτε άλλο (άγνωστο σε εσάς) χρήστη, οπουδήποτε στον κόσμο, μέσω τεσσάρων (κατά μέσο όρο) κοινών γνωστών. Εκτός αυτού, επιβεβαιώνουν τη θεωρία των έξι βαθμών σε παγκόσμια κλίμακα, έστω και μέσω ενός κοινωνικού δικτύου.
Αυτό βέβαια δεν έχει αντίκτυπο στην πραγματική ζωή, αφού οι περισσότεροι χρήστες του Facebook δεν έχουν καθημερινή επαφή με τη συντριπτική πλειοψηφία των επαφών τους.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον όμως το ότι ένα και μόνο κοινωνικό δίκτυο έχει καταφέρει να φέρει τόσο κοντά δυο αγνώστους από διαφορετικές γωνίες της γης, ακόμα και χωρίς αυτοί να το ξέρουν.
Η ίδια μελέτη βρήκε μάλιστα πως το 99,91% των χρηστών είναι διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους μέσω κοινών γνωστών, σελίδων ή groups.
Πηγή: Newsbeast.gr
Το είδαμε: εδώ