Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Αναζητώντας το γιγάντιο καλαμάρι

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



Στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού Ιάπωνες και Αμερικανοί προσπαθούν να εντοπίσουν το μυθικό Κράκεν




Στη φαντασία των περισσότερων ανθρώπων το γιγάντιο καλαμάρι είναι ένα πελώριο μυθικό τέρας, το φοβερό και τρομερό Κράκεν με τα πολλά πλοκάμια και τα τεράστια μάτια. Στην πραγματικότητα, είναι όντως το μεγαλύτερο ασπόνδυλο στον κόσμο, για το οποίο όμως λίγα είναι γνωστά, δεδομένου ότι ελάχιστες είναι μέχρι στιγμής οι τετ α τετ συναντήσεις ανθρώπου και γιγάντιου καλαμαριού.



Αυτή είναι και η πρόκληση της πρώτης ομάδας ειδικών: να μπαρκάρουν στο ειδικά διαμορφωμένο υποβρύχιό τους και να αιχμαλωτίσουν κάπου εκεί στα βαθιά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού τον θρύλο των θαλασσών∙ κινηματογραφικά ασφαλώς.



Σε μια προσπάθεια να εγγυηθούν το αποτέλεσμα, το Ιαπωνικό Πρακτορείο Επίγειων και Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας, το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και το αμερικανικό δορυφορικό κανάλι Discovery Channel χρηματοδοτούν το φιλόδοξο πρόγραμμα, με τη συμμετοχή όχι ενός, αλλά ολόκληρου στόλου υποβρυχίων.



Οπως εξηγούν μάλιστα, πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα σκάφη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φθάσουν σε βάθος ενός χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και επιπλέον είναι εξοπλισμένα με ειδικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε συνθήκες απόλυτου σκότους.



Εάν όλα λειτουργήσουν όπως τα έχουν σχεδιάσει, στο τέλος της αποστολής οι ειδικοί θα έχουν στα χέρια τους πολύτιμο φωτογραφικό υλικό και για το γιγάντιο καλαμάρι, αλλά και για κάμποσα άλλα θαλάσσια είδη. «Οταν βουτάς σε τέτοιο βάθος, μπορείς να είσαι βέβαιος πως κάθε βουτιά θα σε ταξιδέψει σε μέρη που κανένας άνθρωπος δεν έχει πάει ποτέ στο παρελθόν και θα δεις πράγματα που κανένας δεν έχει καταφέρει να δει μέχρι σήμερα», σχολιάζει στους «Τάιμς» του Λονδίνου ο Μπρους Τζόουνς, διευθυντής στην αμερικανική βάση των υποβρυχίων Triton, τα οποία θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση.



Πράγματι, οι γνώσεις των επιστημών για το γιγάντιο καλαμάρι σταματούν στα νεκρά δείγματα που κατά καιρούς έχουν ξεβραστεί σε ακτές. Με βάση αυτά έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το μήκος του θαλάσσιου αυτού είδους φθάνει κατά μέσο όρο τα 13 μέτρα μήκος και πως έχει τα μεγαλύτερα μάτια στο ζωικό βασίλειο - έχουν το μέγεθος μπάλας του μπάσκετ και ορατότητα ακόμη και σε βάθος που δεν φθάνουν οι ακτίνες του ήλιου. Εχει οκτώ πλοκάμια και δύο μεγαλύτερα, τα οποία χρησιμοποιεί κυρίως για να συλλαμβάνει την τροφή του, ενώ το στόμα του είναι εφοδιασμένο με ένα μυτερό ράμφος, όπως ακριβώς και στον μικρόσωμο συγγενή του.



Οι συνήθειές του παραμένουν μυστήριο, επισημαίνει ο ωκεανολόγος της NASA Τζιν Καρλ Φέλντμαν. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον πληθυσμό τους και ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την αναπαραγωγική συμπεριφορά τους. «Αυτός είναι ένας και από τους λόγους που είναι τόσο συναρπαστικά: είναι πλάσματα - θρύλοι που ο μύθος τα θέλει να τυλίγονται γύρω από τα πλοία και να τα παίρνουν μαζί τους στον βυθό», καταλήγει.



Πηγή




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading