Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ένας στους 5 που παθαίνουν έμφραγμα, χάνει την μάχη

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF





Ένας στους πέντε Έλληνες που εμφανίζει έμφραγμα του μυοκαρδίου «χάνει» σήμερα τη μάχη της καρδιάς πριν προλάβει καν να φτάσει στο νοσοκομείο!

Εκτός από τη μοιραία σε πολλές περιπτώσεις καθυστέρηση των ασθενών, οι ειδικοί καταγράφουν όμως ανησυχητική αύξηση και στο ποσοστό των εμφραγμάτων, την οποία αποδίδουν κυρίως στο κάπνισμα, την καθιστική ζωή και την ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι Έλληνες συνεπεία του ΔΝΤ και του Μνημονίου.




Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, Παραγόντων Κινδύνου και Καρδιάς (ΕΔΙΠΑΚΚ) σχετικά με το έμφραγμα του μυοκαρδίου στην Ελλάδα, το στρες, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή αποδεικνύονται μείζονες παράγοντες κινδύνου για όλο τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου κι επαγγέλματος.




«Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου διατρέχει ένας καπνιστής αλλά κι όποιος δεν αθλείται. Παράλληλα, ενώ τα οξέα καρδιαγγειακά επεισόδια παρουσιάζονταν μέχρι πρότινος σπάνια σε γυναίκες και νέα άτομα, σήμερα βλέπουμε κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες και νέους να υφίστανται έμφραγμα του μυοκαρδίου» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας και Συντονιστής – Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Τζάνειο», κ. Στέφανος Φούσας.




Δεδομένου ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί σήμερα την κύρια αιτία θνητότητας παγκοσμίως, οι ειδικοί επισήμαναν πόσο σημαντική είναι αφενός η πρόληψη του καρδιαγγειακού νοσήματος, ιδίως από τη στιγμή που επιισημαίνονται οι παράγοντες κινδύνου, αφετέρου η έγκαιρη αντιμετώπισή του εφόσον τελικά δεν αποτραπεί.




Μοιραία αποδεικνύεται η καθυστέρηση της ειδοποίησης του ΕΚΑΒ




Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Αγγειοπλαστικής που εκπονείται στο νομό Αττικής, κάθε χρόνο καταγράφονται 4.000 περιστατικά εμφράγματος στο λεκανοπέδιο. Από τους εμφραγματίες αυτούς μόλις οι 1.2000 διακομίζονται έγκαιρα σε νοσοκομείο που διαθέτει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και υποβάλλονται στη σωτήρια πρωτογενή αγγειοπλαστική.




Όπως ανέφερε ο ειδικός, εάν το 70% των εμφραγμάτων υποβάλλονταν έγκαιρα σε αγγειοπλαστική, τότε το ποσοστό θνητότητας θα μειωνόταν σε 5-6% έναντι του 20% που είναι σήμερα.




Επιπλέον και όπως προκύπτει από το προαναφερθέν πρόγραμμα, οι ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου αλλά και οι οικείοι τους καθυστερούν να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας είναι η καθυστέρηση εκ μέρους των ασθενών ή του περιβάλλοντός τους να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς, όπως το ΕΚΑΒ ή τον γιατρό. Είναι σημαντικό με την εμφάνιση του πόνου στο στήθος ο ασθενής να πάρει μία ασπιρίνη, να απευθυνθεί αμέσως σε γιατρό και στο ΕΚΑΒ και να μεταφερθεί το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο για αντιμετώπιση και θεραπεία» τόνισε ο κ. Φούσας.







Το είδαμε: εδώ

Share
Loading