Μύγες εδώ, μύγες εκεί, μύγες και παραπέρα! Τελικά μας προσφέρουνε και τίποτα χρήσιμο ή είναι μόνο μπελάς; Ας δούμε λοιπόν!
Εισβάλλουν σαν καμικάζι μέσα στο σπίτι σας όταν ανοίγετε την μπαλκονόπορτά σας. Κάθονται πάνω στο φαγητό σας και άλλοτε μπαίνουν μέσα στο στόμα σας! (Μύγες χάφτεις;) :)
Οι μύγες για πολλούς από εμάς, είναι μία πονεμένη ιστορία...
Αλήθεια όμως, σκεφτήκατε ποτέ εάν αυτά τα σιχαμερά μαύρα πλασματάκια είναι πουθενά χρήσιμα; Πουθενά, θα απαντήσετε...
Την απάντηση δίνει ο καθηγητής εντομολογίας και υπεύθυνος του μουσείου εντόμων Αυστραλίας, ο Dan Bickel.
«Οι μύγες είναι χρήσιμες παντού!!!»
Οι ζωές τους είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένες με την ιθαγενή χλωρίδα του πλανήτη. Αποτελούν ουσιαστικό κρίκο της τροφικής αλυσίδας. Οι μύγες βοηθούν στην ανακύκλωση των σάπιων τροφών και των νεκρών οργανισμών.
Πώς;
Μα φυσικά καταναλώνοντάς των!
Είναι τρομεροί και φοβεροί κατακτητές, αφού έχουν καταφέρει και έχουν επιβιώσει από το ερημικό κλίμα της Αυστραλίας, μέχρι το παγωμένο περιβάλλον της Αρκτικής!
Ας αναφέρουμε μερικά πράματα γι’ αυτόν τον μικρό και βρωμερό κατακτητή.
Η μύγα λοιπόν ανήκει στην κατηγορία των δίπτερων. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τις μύγες, τις σκνίπες, τα κουνούπια και τις μύγες γερανός.
Υπάρχουν περίπου 30.000 διαφορετικά είδη μύγας, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 104 οικογένειες. Από αυτές, μόνο οι 8.000 έχουν καταγραφεί και μελετηθεί!
Ο λόγος που ο καλοκαίρι έχουμε πολλές μύγες είναι η θερμοκρασία. Δηλαδή, τότε αναπαράγονται και τότε μπορούν να πετάξουν πιο ψηλά και γρήγορα. Επίσης η υψηλή θερμοκρασία βοηθάει στο να αλλοιωθούν οι τροφές. Αυτό είναι κάτι που τις ελκύει αφάνταστα.
Οι περισσότερες μύγες έχουν δύο ζεύγη φτερών. Το δεύτερο και πιο μικρό ζευγάρι έχει μετατραπεί σε δύο αντηρίδες, οι οποίες βοηθούν στην ισορροπία!
Με το πέρασμα του καιρού, μερικά είδη μύγας έχουν προσαρμοστεί στο φυσικό τους περιβάλλον και δεν έχουν καθόλουφτερά!
Όπως οτιδήποτε ζωντανό, έτσι και αυτές, έχουν τον κύκλο της ζωής τους. Ξεκινάνε σαν ένα αυγό. Αυτά τα αυγά τοποθετούνται σε μπάλες κοπράνων μέχρι και στο τρίχωμα διαφόρων ζώων!
Μετά, το αυγό μετατρέπεται σε προνύμφη. Ένα συμπαθητικό, αλλά εξίσου αχόρταγο σκουληκάκι, το οποίο καταβροχθίζει τα πάντα στο πέρασμα του!
Αφού τραφεί καλά, βρίσκει ένα μέρος που θα του προσφέρει προστασία και δημιουργεί ένα κέλυφος γύρω του.
Εκεί επέρχεται η πλήρη μεταμόρφωση! Από σκουλήκι, σε ένα τέλειο έντομο: την μύγα!(Το οποίο μας ενοχλεί αρκετά τα καλοκαίρια!)
Η ζωή της μύγας είναι σύντομη.(Να είναι καλά οι μυγοσκοτώστρες!) Παρόλα αυτά είναι ένα μικρό θαύμα 10 ημερών! Τόσο μικρή ζωή, μα τόσο εντυπωσιακή!
coolweb