Έχει κατακτήσει το Χόλιγουντ, έχει πάρει Όσκαρ (με τον Τιτανικό ισοφάρισε το ρεκόρ του Μπεν Χουρ) καιρός για τον Τζέιμς Καμερον να κατακτήσει και το... βυθό!
Πήρε λοιπόν το μίνι υποβρύχιό του και έφτασε μέχρι την Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, το πιο βαθύ σημείο του φλοιού της Γης ,11,2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο Καναδός σκηνοθέτης ήταν μόνος στο υποβρύχιο, μήκους 8 μέτρων, το οποίο ονομάζεται «κάθετη τορπίλη». Την αποστολή Deep Sea Challenge καθοδηγεί το National Geographic.
Ο Κάμερον, μόνιμος εξερευνητής της ομάδας, έγινε ο πρώτος άνθρωπος εδώ και 50 χρόνια που κατάφερε να φθάσει σε αυτά τα βάθη «προκειμένου να γνωρίσει καλύτερα και να καταλάβει αυτό το ευρέως άγνωστο κομμάτι του πλανήτη», ανακοίνωσε μέσω twitter το National Geographic.
70 λεπτά μετά την κατάδυση, ο 57χρονος σκηνοθέτης βρήκε ξανά στην επιφάνεια. Αναδύθηκε σε απόσταση 500 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της νήσου Γκουάμ.
Ο διάσημος σκηνοθέτης έχει 72 καθόδους στο ενεργητικό του από τις οποίες οι 12 για να γυρίσει τον Τιτανικό. Ο μηχανισμός, που χρειάστηκε οκτώ χρόνια ερευνών, είναι εφοδιασμένος με πολύ επεξεργασμένες τεχνολογίες και μπορεί να αντιστέκεται σε πολύ υψηλές πιέσεις.
Στο διάστημα που παρέμεινε στο βυθό, ο Κάμερον κινηματογράφησε σε 3D χάρη σε ισχυρούς προβολείς και συνέλεξε δείγματα που μπορούν να μελετηθούν στη θαλάσσια βιολογία, την αστροβιολογία, τη θαλάσσια γεωλογία ή τη γεωφυσική.
Στις 23 Ιανουαρίου 1960, δύο άνθρωποι, ο υπολοχαγός του αμερικανικού ναυτικού Ντον Ουόλς και ο Ελβετός ωκεανογράφος Ζακ Πικάρ, καταδύθηκαν από το αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο Trieste και έφθασαν το φλοιό της γης αλλά δεν μπόρεσαν να παραμείνουν παρά 20 λεπτά σε ένα σύμπαν θολωμένο από το βούρκο.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS