Εσείς γνωρίζετε ποιος είναι αυτή τη στιγμή ο πιο πλούσιος Έλληνας;;;
Το όνομα του είναι...
Οι «χρυσές» μετοχές του αξίζουν πάνω από 2 δισ. ευρώ, αλλά δεν μπορεί να τις πουλήσει!
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι σήμερα ο πλουσιότερος Ελληνας, αλλά ελάχιστοι στην Ελλάδα τον γνωρίζουν, ενώ ο ίδιος, σε αντίθεση με τον Ωνάση, αποφεύγει συστηματικά τα κοσμικά σαλόνια και τους προβολείς της δημοσιότητας.
Ποιος είναι λοιπόν ο 50χρονος Μυστακίδης που κατάφερε στη φετινή ετήσια κατάταξη των ισχυρότερων δισεκατομμυριούχων του πλανήτη από το περιοδικό «Forbes» να δει το όνομά του πάνω από πασίγνωστους μεγιστάνες δεύτερης γενιάς, όπως ο Σπύρος Λάτσης και ο Φίλιππος Νιάρχος; Πώς έφτασε στην 418η θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων της Γης, αφήνοντας τον Σπ. Λάτση στην 464η θέση και τον Φ. Νιάρχο στην 491η θέση; Πώς ο Αριστοτέλης Μυστακίδης δημιούργησε περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων (2,15 δισ. ευρώ), παραμένοντας εντελώς άγνωστος στην πατρίδα του;
Ο Μυστακίδης έχει κατακτήσει επίζηλη θέση στη διεθνή αγορά πρώτων υλών: διευθύνει τον τομέα χαλκού και άλλων βασικών μετάλλων του ελβετικού κολοσσού Glencore που κυριαρχεί στην εμπορία και διακίνηση όλων των πρώτων υλών, από το βαμβάκι και το πετρέλαιο, ώς τον χαλκό και το νικέλιο. Είναι ένας από τους υπαρχηγούς του Ιβάν Γκλάσενμπεργκ, του δαιμόνιου επικεφαλής της Glencore, που, όπως λένε γι' αυτόν στη διεθνή αγορά, δεν κάνει συναλλαγές για να ζήσει. Ζει για να κάνει συναλλαγές! Το ίδιο, λένε, ισχύει και για τον Μυστακίδη.
Ο Γκλάσενμπεργκ και οι βασικοί συνεργάτες του, μεταξύ των οποίωνν ο Μυστακίδης, είναι οι βασικοί μέτοχοι της Glencore που μέχρι τον Μάιο του 2011, αν και ήταν κορυφαία στον τομέα της, είχε προτιμήσει να κρατήσει τις μετοχές της μακριά από τα χρηματιστήρια. Με την εισαγωγή των μετοχών της στο Λονδίνο, η αξία της Glencore αποτιμήθηκε πάνω από 60 δισ. δολάρια και οι βασικοί της μέτοχοι μπήκαν διά μιας στη λίστα των δισεκατομμυριούχων. Ο Μυστακίδης έχει το 6% των μετοχών της Glencore και αυτό είναι αρκετό για να τον φέρει στην πρώτη θέση μεταξύ των πλουσιότερων Ελλήνων της λίστας του «Forbes». Ομως, μέχρι τον Μάιο του 2016 οι μετοχές του Μυστακίδη είναι «κλειδωμένες»: δεν μπορεί να τις πουλήσει, μέχρι να συμπληρωθεί μια πενταετία από την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.
Ο Μυστακίδης άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1987. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το London School of Economics, εργάστηκε στην Cargill, έναν από τους μεγαλύτερους οίκους της αγοράς εμπορευμάτων, και το 1993 μεταπήδησε στη Marc Rich & Co., λίγο προτού η εταιρεία εξαγορασθεί από τα στελέχη της και μετονομαστεί σε Glencore. Σήμερα διευθύνει έναν από τους βασικούς τομείς συναλλαγών της Glencore, τον τομέα μετάλλων, και περιμένει -όπως και τα υπόλοιπα βασικά στελέχη της Glencore- να προχωρήσει η συγχώνευση με την Xstrata, που θα δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό γίγαντα των πρώτων υλών και της εξόρυξης μετάλλων, με αξία άνω των 90 δισ. δολαρίων. Αν όλα πάνε καλά για τον Μυστακίδη, τον επόμενο χρόνο οι μετοχές του θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία.
Πάντως, ο ίδιος αποφεύγει τη δημοσιότητα κρατώντας τους κανόνες... μυστικοπάθειας της Glencore. Δεν μιλάει καν στα media. Είναι παντρεμένος με ένα παιδί και έχει διπλή υπηκοότητα, ελληνική και βρετανική. Σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Glencore του Μυστακίδη θα κάνει αισθητή την παρουσία της στην οικονομία της Ελλάδας. Ο ελβετικός γίγαντας θα είναι ένας από τους ενδιαφερόμενους για την εξαγορά της εγχώριας βιομηχανίας νικελίου, της ΛΑΡΚΟ, η οποία ιδιωτικοποιείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αν την αποκτήσει τελικά η Glencore, που ήδη αγοράζει σημαντικό μέρος της παραγωγής της ελληνικής εταιρείας, ο... άγνωστος Ελληνας δισεκατομμυριούχος θα έχει κάνει τη δική του επιστροφή στα πάτρια εδάφη.
ΠΗΓΗ : madata