Σε φυλακή της Νέας Ζηλανδίας θα γιορτάσει τα 38α γενέθλιά του ο Γερμανός Κιμ Σμιτς, γνωστός και ως Kim Dotcom, ιδρυτής του Megaupload.
Οι αμερικανικές Αρχές σε συνεργασία και με άλλες χώρες προχώρησαν στο κλείσιμο της υπηρεσίας ανταλλαγής αρχείων Megaupload με τη κατηγορία της παραβίασης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο Σμιτς και άλλα τρία άτομα συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία, ενώ τρία ακόμα άτομα καταζητούνται. Συνολικά 20 εντάλματα έρευνας εκτελέστηκαν σε εννέα χώρες.
Ο Κιμ Σμιτς γεννήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας το 1974 και από μικρός είχε φανερώσει την κλίση του στους υπολογιστές. Όχι πάντα διά της νομίμου οδού.
Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, ένα από τα πρώτα nicknames που χρησιμοποίησε ως χάκερ ήταν το Kimble, από τον Δρ Ρίτσαντ Κιμπλ της ταινίας Ο φυγάς με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουv αρκετά μέσα ενημέρωσης, ήδη από την ηλικία των 15 ετών είχε καταφέρει να ελέγχει 12 τηλεφωνικές γραμμές, παράνομα φυσικά, χωρίς οι γονείς του να καταλάβουν το παραμικρό.
Στα 19 του είχε «χακέψει» τους υπολογιστές του Πενταγώνου, ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι είχε πετύχει το ίδιο και με τα συστήματα της NASA. Στην ηλικία των 20 ετών είχε ήδη συλληφθεί και καταδικαστεί για «ηλεκτρονική κατασκοπεία».
Περίπου την ίδια εποχή ίδρυσε μια διαδικτυακή επιχείρηση ασφάλειας με το όνομα DataProtect. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990 κατάφερνε να κερδίζει ποσά με επενδύσεις σε επιχειρήσεις τεχνολογίας, αλλά και την πώληση του πλειοψηφικού του πακέτου στην DataProtect.
Ο ίδιος έγινε ιδιαίτερα γνωστός το 2001 χάρη σε μια απάτη που τον «φιλοδώρησε» με ποινή φυλάκισης 20 μηνών. Ήταν εκείνη τη χρονιά που ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια (38,6 εκατ. ευρώ) στην letsbuyit.com, μια διαδικτυακή επιχείρηση αγοραπωλησιών, η οποία ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει.
Προηγουμένως είχε αγοράσει μετοχές της επιχείρησης συνολικής αξίας 375.000 δολαρίων. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πολυαναμενόμενη «σωτηρία» της επιχείρησης από τον ίδιο, εκτόξευσε στα ύψη τις μετοχές της, αλλά και τα δικά του κέρδη...
Κατά καιρούς έκανε και διάφορες εκκεντρικές εμφανίσεις που τον κρατούσαν στην επικαιρότητα. Δύο φίλοι του έχασαν τη ζωή τους την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και ο ίδιος πρόσφερε αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες για τον Οσάμα μπιν Λάντεν.
Κάποια στιγμή εμφανίστηκε με ένα μοντέλο από το Playboy σε ακτές της Καραϊβικής, δηλώνοντας ερωτευμένος.
Συχνά-πυκνά φωτογραφιζόταν (δίπλα) σε σκάφη ή ιδιωτικά τζετ και στη συνέχεια ανέβαζε τις φωτογραφίες στο προσωπικό του blog (Kimble.org), ώστε όλοι να πιστεύουν ότι είναι πλούσιος. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε και σε σκάφος στο λιμάνι του Μόντε Κάρλο για να παρακολουθήσει τη Fórmula 1.
Το 2005, έχοντας πλέον αποκτήσει και φινλανδικό διαβατήριο μετακομίζει στο Χονγκ Κονγκ, όπου ιδρύει την αυτοκρατορία του Megaupload. Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία τώρα τον κυνηγά, η ζημιά που προκάλεσε από παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων αγγίζει τα 500 εκατ. δολάρια (386 εκατ. ευρώ).
Στη συνέχεια ήλθε η αγορά της πολυτελέστατης έπαυλης στη Νέα Ζηλανδία, όπου είχε στήσει το αρχηγείο του.
Εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτοκίνητα πολυτελείας (όπως μια ροζ Κάντιλακ), έργα τέχνης κλπ. Ο ίδιος δεν έβγαινε συχνά από το σπίτι, ενώ τα Μέσα Ενημέρωσης της Ν.Ζηλανδίας μετέδωσαν ότι δεν ήταν και τόσο εύκολο να κάνουν έφοδο στο σπίτι, αφού ο Σμιτς είχε εγκαταστήσει δεκάδες περίπλοκα συστήματα ασφαλείας.
Πάντως, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η El Pais, ο 38χρονος γνώριζε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Μάλιστα επιχείρησε να πείσει διάσημους Αμερικανούς καλλιτέχνες, όπως η Alicia Keys να συμμετάσχουν σε διαφημιστική εκστρατεία για το Megaupload, με την προϋπόθεση ότι θα έδινε το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών του στους καλλιτέχνες.
Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Τελευταία του ευκαιρία ίσως είναι ένας καλός δικηγόρος, για το οποίο φρόντισε: την υπόθεσή του θα αναλάβει ο Μπομπ Μπένετ, ο άνθρωπος που «έσωσε» τον Μπιλ Κλίντον στην υπόθεση Λεβίνσκι...
Newsroom ΔΟΛ