Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Μάτια μπλε χωρίς φακούς

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Μάτια «μπλε» θα μπορούν να έχουν από εδώ και στο εξής όσοι το επιθυμούν, χωρίς να χρησιμοποιούν χρωματιστούς φακούς επαφής. Χάρη σε μια ειδική επέμβαση, που σύντομα θα μπορεί να πραγματοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου, τα γαλάζια μάτια δεν θα είναι πια «προνόμιο» λίγων και...
«τυχερών», αλλά «δικαίωμα» όλων, που θα κοστίζει, όμως, περίπου 3.500 €.
Όπως υποστηρίζει ο δρ Γκρεγκ Χόμερ της εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού Stroma Medical με έδρα την Καλιφόρνια, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν ακόμη μερικές δοκιμές, για λόγους ασφαλείας, έως ότου η επέμβαση να μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων «Telegraph» και «Daily Mail», η νέα τεχνική, που αφαιρεί τη χρωστική ουσία των ματιών με τη χρήση λέιζερ, ονομάζεται «Lumineyes» και χρειάστηκε μια δεκαετία ερευνών για να τελειοποιηθεί. Και ενώ- τουλάχιστον μέχρι στιγμής - θεωρείται ασφαλής, το μόνο της «μειονέκτημα» είναι ότι δεν επιτρέπει στους υποψήφιους γαλανομάτες να «μετανιώσουν». Η διαδικασία της επέμβασης - στην οποία υποβάλλονται εφόσον θέλουν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους – δεν είναι αναστρέψιμη, γιατί η μελανίνη δεν μπορεί να επιστρέψει με φυσικό τρόπο στο προηγούμενο επίπεδό της, από τη στιγμή που θα αφαιρεθεί, ούτε μπορεί αυτό να γίνει με τεχνητό τρόπο.
Μπορεί λοιπόν η επιστήμη να προχώρησε σε ένα ακόμα θαύμα, ωστόσο χρειάζεται να είναι κανείς πραγματικά αποφασισμένος προτού αλλάξει το χρώμα των ματιών του. Γιατί μπορεί τα γαλάζια μάτια να είναι όμορφα, κανείς όμως δεν ξέρει πώς μπορεί να αισθάνονται όσοι θα αντικρίζουν τον «καινούριο» εαυτό τους στον καθρέφτη με αυτά.


Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης
Πηγή: ΑΜΠΕ

Share
Loading