Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Μεγαλύτερο από το αναμενόμενο το ‘Ψηφιακό Σύμπαν’

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η νέα μελέτη της IDC για το Ψηφιακό Σύμπαν, όπως αναφέρι το περιοδικό Neo2: Ανάμεσα σ' αυτά περιλαμβάνονται ότι το 2011 ο ρυθμός αύξησης των δεδομένων θα ξεπεράσει τις προβλέψεις του νόμου του Moore, φτάνοντας τα 1.8 Zettabytes, ενώ μέσα στην επόμενη δεκαετία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν πενήντα φορές περισσότερα δεδομένα και 75 φορές περισσότερα αρχεία…
Πρόκειται για την πέμπτη αναθεώρηση της μελέτης της IDC για το Ψηφιακό Σύμπαν, η οποία είναι προϊόν χορηγίας της EMC και φέρει τον τίτλο “Extracting Value from Chaos”. Η μελέτη καταγράφει τον όγκο ψηφιακής πληροφορίας που παράγεται και αντιγράφεται σε ετήσια βάση και παράλληλα αναλύει τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης για τους απλούς χρήστες, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της πληροφορικής τεχνολογίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Παράλληλα, μαζί με την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, γίνεται και μια πρόβλεψη αναφορικά με τη μελλοντική εξέλιξη των μεγεθών αυτών. Τόσο η καταγραφή, όσο και η πρόβλεψη του όγκου των δεδομένων, έχουν οικονομική, κοινωνική και τεχνολογική επίδραση στα συστήματα big data και σε άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Tι σημαίνουν τα 1,8 Zettabytes
Aσφαλώς, το συγκεκριμένο νούμερο δημιουργεί ίλιγγο, καθώς η εξοικείωση της πλειοψηφίας των ανθρώπων φτάνει, στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι τα Terabytes.
1 zettabyte ισοδυναμεί με 1 τρις Gigabytes και, μόνον από πλευράς όγκου δεδομένων, 1,8 zettabytes ισοδυναμούν:
• Με την ψηφιακή πληροφορία που θα παραχθεί εάν κάθε άνθρωπος στις ΗΠΑ στέλνει 3 tweets κάθε λεπτό, χωρίς διακοπή, για τα επόμενα 26.976 χρόνια.
• Με την ψηφιακή πληροφορία που θα παραχθεί εάν κάθε άνθρωπος στη γη κάνει περισσότερες από 215 εκατομμύρια μαγνητικές τομογραφίες υψηλής ανάλυσης την ημέρα.
• Με περισσότερες από 200 δισεκατομμύρια ταινίες υψηλής ανάλυσης (διάρκειας 2 ωρών η καθεμία), για την παρακολούθηση των οποίων ένας άνθρωπος θα χρειαζόταν 47 εκατομμύρια χρόνια, παρακολουθώντας 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα
• Με τον όγκο των πληροφοριών που χρειάζεται για να γεμίσουν 57.5 δισεκατομμύρια 32GB Apple iPads.

Με τόσα iPads θα μπορούσαμε:

- Να δημιουργήσουμε ένα τείχος από iPads, με μήκος 4.005 μίλια και ύψος 61 πόδια, το οποίο θα εκτείνεται από το Anchorage της Αλάσκας, μέχρι το Μαϊάμι στη Φλώριδα.
- Να κατασκευάσουμε το Σινικό Τείχος από iPad, με ύψος δύο φορές μεγαλύτερο από το αρχικό.
- Να χτίσουμε τείχος ύψους 20 ποδών γύρω από τη Νότια Αμερική.
- Να σκεπάσουμε το 86% της πόλης του Μεξικού.
- Να χτίσουμε ένα βουνό 25 φορές ψηλότερο από το όρος Φούτζι στην Ιαπωνία.


Πηγή: neo2.gr

Share
Loading