Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Κίνα η πατρίδα του ρυζιού

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Από την Κίνα και όχι από την Ινδία έλκει την καταγωγή του το καλλιεργούμενο ρύζι σύμφωνα με μια ομάδα Αμερικανών γενετιστών, οι οποίοι μελέτησαν χιλιάδες χρόνια εξελικτικής ιστορίας του φυτού, μέσω ανάλυσης των γονιδίων του.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Νέας Υόρκης (Τμήμα Βιολογίας), Ουάσιγκτον-Σεν Λιούις (Τμήμα Βιολογίας), Στάνφορντ (Τμήμα Γενετικής) και Περντιού (Τμήμα Αγρονομίας), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ρύζι άρχισε να καλλιεργείται πιθανότατα πριν από περίπου 8.200 - 9.000 χρόνια στην κοιλάδα του Γιανγκτσέ, του μεγαλύτερου ποταμού της Κίνας.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες, αξιοποιώντας τεχνικές που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη γενετική ανάλυση της ανθρώπινης εξέλιξης, συνέκριναν εκατοντάδες γονίδια από μια μεγάλη γκάμα άγριων και ήμερων ποικιλιών ρυζιού και επιβεβαίωσαν ότι τα γενετικά δεδομένα είναι πιο συνεπή με την θεωρία περί μιας και μοναδικής προέλευσης του ρυζιού.

Ακόμα, έκαναν χρήση ενός «μοριακού ρολογιού» από γονίδια ρυζιού για να δουν πότε το ρύζι εξελίχτηκε και βρήκαν ότι το καλλιεργημένο ρύζι πρωτοεμφανίστηκε πριν από τουλάχιστον 8.200 χρόνια, ενώ οι ποικιλίες «ινδικό» και «ιαπωνικό» διαχωρίστηκαν μεταξύ τους πριν από περίπου 3.900 χρόνια.

Τα γενετικά αυτά στοιχεία είναι συμβατά με τις αρχαιολογικές έρευνες, κατά την τελευταία δεκαετία, που έχουν δείξει ότι η ρυζοκαλλιέργεια στην κοιλάδα του Γιανγκτσέ άρχισε πριν από 8.000 - 9.000 χρόνια, ενώ στην κοιλάδα του Γάγγη ποταμού στην Ινδία οι αντίστοιχες καλλιέργειες άρχισαν πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Το ρύζι εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Ινδία μέσω εμπόρων και μεταναστών γεωργών.

Share
Loading