Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Αποτρίχωση: Διαλέξτε τη μέθοδο που σας ταιριάζει

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ξυραφάκι: Αποτελεί την πιο γρήγορη λύση για την απομάκρυνση των τριχών από τα πόδια, τις μασχάλες και το μπικίνι. Πλεονεκτήματα: Δεν προκαλεί πόνο, είναι οικονομικό και ό,τι πρέπει για τις γυναίκες που δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν στο θέμα αποτρίχωση. Μειονεκτήματα: Το αποτέλεσμα, αν και άμεσο, διαρκεί για 2-3 ημέρες, καθώς οι τρίχες δεν αφαιρούνται από τη ρίζα. Χρειάζεται συνεχής επανάληψη και η επιφάνεια του ποδιού έχει άγρια αίσθηση, λόγω των κοντών τριχών, που σε μερικές περιπτώσεις βγαίνουν τις πρώτες κι όλας ώρες. Υπάρχει κίνδυνος να κοπείτε, όπως επίσης και η τρίχα να «γυρίσει» και να μεγαλώσει μέσα στο δέρμα (ψευδοθυλακίτιδα) ή να εμφανιστούν σπυράκια.

Αποτριχωτικές κρέμες: Επίσης μια άμεση λύση αποτρίχωσης. Οι κρέμες ή τα ζελέ αυτά, λιώνουν την κερατίνη της τρίχας την οποία έπειτα εσείς απομακρύνετε με σπάτουλα. Πλεονεκτήματα: Η διαδικασία είναι γρήγορη, απλή, οικονομική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τα πόδια, το μπικίνι και τις μασχάλες και στο πρόσωπο (ειδικά στο μουστάκι). Το αποτέλεσμα, αν και δεν διαρκεί πολύ, κρατάει λίγο περισσότερο από το ξυραφάκι. Μειονεκτήματα: Έχει άσχημη μυρωδιά λόγω των χημικών, για τα οποία οι απόψεις διίστανται ως προς την «αθωότητά» τους. Μπορεί να προκληθεί ενόχληση, κοκκινίλα, ερεθισμό, ψευδοθυλακίτιδα, αλλεργία.

Χαλάουα: Από τους πιο φυσικούς τρόπους, αφού μπορείτε να τη φτιάξετε και μόνες σας με ζάχαρη, λεμόνι και νερό. Πλεονεκτήματα: Οι τρίχες αφαιρούνται από τη ρίζα, ξαναβγαίνουν μετά από διάστημα 25-30 ημερών, είναι απαλές, όπως και η περιοχή που αποτριχώθηκε με αυτή τη μέθοδο. Μειονεκτήματα: Το άπλωμά της μπορεί να ταλαιπωρήσει το δέρμα, ενώ χρειάζεται επιμονή, περισσότερος χρόνος από το ξυράφι και οι τρίχες θα πρέπει να μην είναι πολύ κοντές. Επίσης, λόγω του απότομου τραβήγματος προκαλεί πόνο που μερικές γυναίκες δεν αντέχουν όσο άλλες.

Κερί: Είτε ζεστό είτε κρύο, σας βοηθάει να απαλλαγείτε από τις τρίχες σε πρόσωπο, μασχάλες, μπικίνι, πόδια και μοιάζει τόσο στα μειονεκτήματα, όσο και στα πλεονεκτήματα με τη χαλάουα. Πλεονεκτήματα: Το αποτέλεσμα διαρκεί για περίπου 1 μήνα, οι τρίχες αφαιρούνται από τη ρίζα, εξασθενούν και το πόδι μετά την αποτρίχωση είναι απαλό. Μειονεκτήματα: Το τράβηγμα του κεριού προκαλεί και πάλι πόνο, ενώ αν είναι ζεστό πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στη θερμοκρασία του ώστε να μην καείτε, αλλά και να μην κρυώσει. Απαιτεί αρκετό χρόνο και είναι απαραίτητο να έχετε αφήσει τις τρίχες να μακρύνουν για να μπορέσει να τις αφαιρέσει. Υπάρχει κι εδώ περίπτωση ψευδοθυλακίτιδας.

Αποτριχωτικές μηχανές: Ένα γυναικείο εργαλείο που με λίγο ρεύμα μπορεί να μας απαλλάξει από τις τρίχες στα πόδια και στις μασχάλες. Πλεονεκτήματα: Αφαιρεί τις περισσότερες τρίχες από τη ρίζα και αυτές αργούν να ξαναβγούν. Μειονεκτήματα: Λόγω του ότι κάποιες τρίχες μπορεί απλώς να τις κόψει, δεν υπάρχει ομοιομορφία στο αποτέλεσμα κι ενώ κάποιες τρίχες ενδεχομένως αργήσουν να ξαναβγούν, αυτές που κόπηκαν βγαίνουν μέσα σε λίγες μέρες. Απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή, ενώ προκαλεί και πόνο, ο οποίος, όμως, συνηθίζεται.
Αν απευθυνθείτε σε ειδικό ρωτήστε για…

Ηλεκτρόλυση: Θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος οριστικής απομάκρυνσης τριχών και πραγματοποιείται με μια λεπτή βελόνα η οποία τοποθετείται στο θύλακα της τρίχας και με ηλεκτρικό ρεύμα ουσιαστικά τον καταστρέφει, έτσι ώστε να μην παραχθούν νέες τρίχες.

Φωτοαποτρίχωση: Ο τριχικός θύλακας καταστρέφεται οριστικά με παλμικό φως και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν η μέθοδος εφαρμόζεται στις λιγότερο ορμονοεξαρτώμενες περιοχές, όπως πόδια, μπικίνι, μασχάλες και σε άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και ταυτόχρονα σκούρα τριχοφυΐα.

Λέιζερ: Λειτουργούν με την εκπομπή φωτός σε διάφορες συχνότητες. Η φωτεινή ενέργεια απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας, μετατρέπεται σε θερμική και καταστρέφει τον τριχικό θύλακα που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία της τρίχας.

Το μυστικό

Αν έρχεστε συχνά αντιμέτωπες με το φαινόμενο «ψευδοθυλακίτιδα» σε ήπια μορφή, φροντίστε να κάνετε πήλινγκ στην περιοχή για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και αν πρόκειται να κάνετε αποτρίχωση, καθαρίστε την περιοχή με οινόπνευμα ή αντισηπτικό σαπούνι και μετά την αποτρίχωση απλώστε ειδικό καταπραϋντικό λαδάκι ή αλοιφή.

Πηγή: Newsbeast

Share
Loading