Όσοι έχετε συνδυάσει το άκουσμα της λέξης μουσείο με τα συνήθη συνοδευτικά «αρχαιολογικό» ή «λαογραφικό» και τις περιηγήσεις σε άχρωμους χώρους γεμάτους αγάλματα με χασμουρητά ανίας, μάλλον δεν έχετε επισκεφθεί τα μουσεία που ακολουθούν.
Ο «βιος και η πολιτεία» μιας μέλισσας –και του μελιού στο ψωμί μας, η ιστορία ενός περιπλανώμενου…
καλαθιού, ένας χώρος αφιερωμένος στο νερό, μια νέα άφιξη αυτοκινητιστικού ενδιαφέροντος στην καρδιά της Αθήνας, εντατικά νησιώτικα μαθήματα ούζου –και όχι σε ουζερί, και βόλτα με βαγονάκι σε μεταλλεία βωξίτη είναι λίγα από τα όσα θα βιώσετε στα πιο ιδιαίτερα αλλά όχι ευρέως γνωστά μουσεία της Ελλάδας. Σημειώστε διευθύνσεις και μην ξεχάσετε να τα επισκεφθείτε όταν ο δρόμος σας φέρει στα μέρη τους.
* Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας
Η Μελισσοκομική της Ρόδου μετέτρεψε μία πτέρυγα των εγκαταστάσεών της σε μουσείο και, εκτός από την απόλαυση του μελιού οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς φτάνει το αγαπημένο προϊόν από την κυψέλη στο… βαζάκι, πώς παράγεται ο βασιλικός πολτός και ποιος είναι ο ρόλος της μέλισσας σε όλη αυτή την διαδικασία, την οποία θα δείτε ιδίοις όμμασι μέσα από τις διαφανείς πειραματικές κυψέλες του Μουσείου.
5ο χλμ Τσαΐρι- Αεροδρομίου, Ρόδος, τηλ: 2241048200, ώρες λειτουργίας 8.30-17.00, Είσοδος ελεύθερη.
* Μουσείο Αυτοκινήτου Στο Athens Capitol, το νέο εμπορικό που «ξεφύτρωσε» στο κέντρο της Αθήνας κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, τα επιχειρηματικά πλάνα του Θεόδωρου Χαραγκιώνη συμπεριέλαβαν την ίδρυση ενός Μουσείου Αυτοκινήτου, που έλειπε από τον ελληνικό μουσειακό χώρο. Το Hellenic Motor Museum φυλάει ως κόρες οφθαλμών περίπου 300 συλλεκτικά αυτοκίνητα τα οποία χρονολογούνται από το 1895 μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνα και φέρνει λίγη από την κουλτούρα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην νοτιοανατολική Ευρώπη που στερείται παράδοσης σε αυτόν τον τομέα. Στους χώρους του –ενδιαφέροντος και από αρχιτεκτονική άποψη- Μουσείου θα δείτε μεταξύ άλλων την Mercedes του Πολ Νιούμαν, καθώς και την Chrysler που ανήκε στον τραγουδιστή των Led Zeppelin, Robert Plant. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να πατήσετε γκάζι με τον προσομειωτή της Formula 1 και να διδάξετε στα παιδιά σας θέματα οδικής ασφάλειας.
Γ’ Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού 33-35, Αθήνα. Είσοδος: 8 ευρώ, 5 ευρώ μειωμένο.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκ. 12.00-20.00, Σάββατο 10.00-20.00, Κυριακή 10.00-18.00.
* Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας Στους κατάφυτους λόφους της ορεινής Κορινθίας, εκεί που κάποτε όπως λέει ο μύθος, ο Ηρακλής κατατρόπωσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες, στέκει τα τελευταία χρόνια το καινούριο Μουσείο Περιβάλλοντος, που βραβεύτηκε για την αρχιτεκτονική του αλλά εντυπωσιάζει και με το περιεχόμενό του. Η αλληλεπίδραση φύσης και δραστηριότητας του ανθρώπου στην πανέμορφη περιοχή της Πελοποννήσου μπαίνει στο επίκεντρο του Μουσείου. Και επειδή, μπροστά στην φύση, τα λόγια είναι περιττά, παρακολουθήστε στο παρακάτω video μια εικονική περιήγηση στο ίδρυμα:
Στυμφαλία, ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 10.00 ως τις 18.00, Είσοδος: 3 ευρώ, 1,50 ευρώ μειωμένο εισιτήριο.
* Ιστορικό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη Στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, βρίσκεται ίσως το μοναδικό μουσείο της Ελλάδας που συνδυάζει την αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν της χώρας με την τεχνική των κέρινων ομοιωμάτων. Το μυθικό κρυφό σχολειό, οι ήρωες της επανάστασης, ιστορικά γεγονότα της νεότερης Ελλάδας και προσωπικότητες των γραμμάτων φιγουράρουν (σχεδόν) ολοζώντανα στους χώρους του παραδοσιακού κτίσματος, που επιμελήθηκε ολομόναχος ο ιδρυτής του Παύλος Βρέλλης.
Μπιζάνι, 12ο χλμ. Ιωαννίνων-Αθήνας, τηλ: 26510 92128, ώρες λειτουργίας 9.30-17.00, είσοδος 6 ευρώ.
* Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Άλλο ένα μουσείο που εναρμονίζεται με το περιβάλλον στο οποίο χτίζεται και αναδεικνύει την ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου, το Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα αξιοποιεί παλιά παραδοσιακά υδροκίνητα κτίσματα και τα παρουσιάζει στους επισκέπτες που περνούν μέσα από την βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Νεροτριβές, αλευρόμυλοι, ρακοκάζανα για παρασκευή τσίπουρου, βυρσοδεψείο και μπαρουτόμυλος είναι τα εργαστήρια που χρησιμοποιούσαν το νερό για να λειτουργήσουν και πλέον αποτελούν εκθέματα. Ακολουθήστε τις διαδρομές του Μουσείου και καταλήξτε στα μονοπάτια του Λούσιου και τα πανέμορφα χωριά της περιοχής.
Κεφαλάρι Άι-Γιάννη, Δημητσάνα, τηλ: 27950 31630, ώρες λειτουργίας 10.00-18.00, είσοδος 3 ευρώ, 1,50 ευρώ μειωμένη.
* Μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρωμά Μοναδικό για το θεματικό του αντικείμενο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη, το συγκεκριμένο μουσείο της Κομοτηνής ασχολείται με μια τέχνη που άνθησε στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης από τους Ρωμά, που περιφέρονταν μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας. Τα περίτεχνα πλεκτά καλάθια και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ανά εποχή στην Θράκη γίνονται μία πρωτότυπη έκθεση, σε έναν χώρο λίγα λεπτά οδήγησης από το κέντρο της Κομοτηνής.
Θρυλόριο Ροδόπης, Κομοτηνή, ώρες λειτουργίας 10.00-13.00, είσοδος 2 ευρώ/1ευρώ.
* Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη Μπροστα από τα αποστακτήρια ούζου Βαρβαγιάννη, στην «πατρίδα» του αγαπημένου ελληνικού ποτού, η παράδοση συναντά την τεχνολογία και το μυστικό του πλωμαρίτικου ούζου γίνεται θέαμα ανοιχτό προς το κοινό, που μπορεί να δει τα πρώτα εργαλεία εμφιάλωσης και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό το καλοκαίρι, αν ο δρόμος της άδειάς σας περνάει από την Λέσβο, μην αμελήσετε να μάθετε τα πάντα για το ούζο, πριν καθίσετε σε κάποιο δροσερό ουζερί για να το απολαύσετε.
1ο χλμ. Πλωμαρίου-Μυτιλήνης, ώρες λειτουργίας: καθημερινές 9.00-16.00, είσοδος δωρεάν.
* Νόησις-Κέντρο διάδοσης επιστημών και μουσείο τεχνολογίας Το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μεταμορφώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια στο κέντρο Noesis, που περιλαμβάνει σε μια τεράστια έκταση στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης όσα θα θέλατε να ξέρετε για τις επιστήμες και την τεχνολογία. Από τις πρωτότυπες μεταφορές των τεχνολογικών καινοτομιών της αρχαίας Ελλάδας στην σύγχρονη εποχή, την «ονειροπόληση» μέσα από το ψηφιακό Πλανητάριο, τις αστροφωτογραφίες και την εικονική πραγματικότητα μέχρι το τεχνοπάρκο με απτές εκδοχές του ηλεκτρισμού, του μαγνητισμού και των οπτικών φαινομένων και τον χώρο-show point με live πειράματα θετικών επιστημών, το Noesis υπόσχεται μουσειακές εμπειρίες που πολύ απέχουν από τον χαρακτηρισμό «ξερές» και «στείρες».
6ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Θέρμης, τηλ: 2310 483000, λειτουργία: Τρίτη ως Κυριακή . Προτιμήστε τα σαββατοκύριακα, καθώς οι μαθητικές επισκέψεις μονοπωλούν τις καθημερινές. Ώρες λειτουργίας και τιμές εισόδου του κάθε προγράμματος θα βρείτε εδώ.
* Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Ένα βαγονέτο 30 ετών, που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες των ορυχείων βωξίτη, γίνεται λίγο έξω από την γραφική Αγόριανη το όχημά σας προς τα άδυτα του μεταλλείου. Με ειδικά οπτικοακουστικά εφέ θα πραγματοποιήσετε εδώ ένα ταξίδι στον χρόνο, παρακολουθώντας την αναπαράσταση της ζωής των μεταλλωρύχων, καθώς και τις διαδικασίες παραγωγής αλουμινίου μέσα στο θεματικό πάρκο.
51ο χλμ. Λαμίας-Άμφισσας, τηλ: 22650 78819, Η επίσκεψη στο Βαγονέτο κοστίζει 19 ευρώ κατ’ άτομο, ή 15 ευρώ χωρίς το διαδραστικό κομμάτι της αναζήτησης βωξίτη.
* Το Μικρό Μουσείο: Ένα μεταχειρισμένο μουσείο… προς πώληση Για το τέλος αφήσαμε μια άφιξη της τελευταίας στιγμής, που διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα μουσεία. Το «Μικρό Μουσείο» που ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό στην καρδιά του Μεταξουργείου, περιέχει εκθέματα παλιά – αλλά όχι αρχαιολογικά, πολύτιμα –αλλά μόνο συναισθηματικά, και φεύγοντας… τα παίρνεις μαζί σου. «Το Μικρό Μουσείο είναι ένα τεράααστιο μαγαζί που έκανε σκοπό της ζωής του να χωρέσει όλα τα ορφανά αντικείμενα του κόσμου», γράφουν στο blog τους οι «ιδρύτριες». Έπιπλα, παιχνίδια, μικροαντικείμενα, μεταχειρισμένα βιβλία και αντίκες που οι ιδιοκτήτες τους θεώρησαν πως «δεν είναι πια στην μόδα», βρήκαν μια θέση στο Μικρό Μουσείο, και τα post it πάνω τους γράφουν την… πονεμένη ιστορία τους. Φυσικά, τα μεταχειρισμένα αντικείμενα πωλούνται, και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές (δείτε τον πλήρη κατάλογο εδώ).
Θερμοπυλών και Μ. Αλεξάνδρου, Μεταξουργείο, τηλ: 2130221036
Δείτε περισσότερα ιδιαίτερα μουσεία , όπως αυτά του μεταξιού στο Σουφλί, της ελιάς και του ελαιόλαδου στην Σπάρτη, του κομπολογιού στο Ναύπλιο και του Θεάτρου Σκιών στην Αθήνα. Αν έχετε επισκεφθεί κάποιο πρωτότυπο μουσείο στην Ελλάδα, μην διστάσετε να το μοιραστείτε μαζί μας, σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.