Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Σχέδιο για να κατοικηθεί ξανά η ζώνη του Τσέρνομπιλ

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


Η άλλοτε μολυσμένη από ραδιενέργεια ζώνη γύρω από το Τσέρνομπιλ πρόκειται να κατοικηθεί εκ νέου, σύμφωνα με δήλωση ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου της Ουκρανίας.

Κυβερνητικοί επιθεωρητές άρχισαν να επανεξετάζουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη ζώνη που είχε εκκενωθεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα το 1986, με σκοπό να επιτραπεί στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην περιοχή και να ξεκινήσει οικονομική δραστηριότητα, δήλωσε ο υπουργός αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας, Βίκτορ Μπαλόγκα.

Η μελέτη της ουκρανικής κυβέρνησης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011 και θα έχουν πιστοποιηθεί οι περιοχές που είναι ασφαλείς για καλλιέργεια, δασοκομία και εγκατάσταση ανθρώπων.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη Ζώνη Αποκλεισμού, στα 25 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, «έχουν πέσει σημαντικά, σε ορισμένες περιοχές σε πλήρως ασφαλή επίπεδα».

Με αυτόν τον τρόπο, η ουκρανική κυβέρνηση ελπίζει αυξήσει το ΑΕΠ και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις περιοχές Πολέσκι και Σέρκασι της χώρας, οι οποίες είναι από τις πιο φτωχές της Ευρώπης.

Μετά το πυρηνικό δυστύχημα, είχαν απομακρυνθεί περίπου 310.000 άνθρωποι σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό αντιδραστήρα 4 του Τσέρνομπιλ. Η περιοχή από τότε φυλάσσεται από ένοπλους φρουρούς και έχει κλειστεί με συρματόπλεγμα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει επιπλέον 110 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός νέου περιβλήματος για τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ.

«Αύριο θα είμαι έτοιμος να δηλώσω τα επιπλέον χρήματα που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οποία είναι της τάξης των 110 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον Ουκρανό πρόεδρο, Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει ότι συνολικά θα χρειαστούν επιπλέον περίπου 740 εκατομμύρια ευρώ για να καταστεί ασφαλής ο αντιδραστήρας και να μην υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας ως το τέλος του αιώνα.



πηγή

Share
Loading