Ο διαστημικός σταθμός της Κίνας θα ζυγίζει περίπου 60 τόνους και θα αποτελείται από έναν κεντρικό θάλαμο και δύο εργαστήρια για πειράματα. Η κινεζική κυβέρνηση, μάλιστα, έχει ζητήσει από τους πολίτες να προτείνουν ονόματα και σύμβολα τόσο για τον υπό κατασκευή διαστημικό σταθμό, όσο και για το διαστημικό λεωφορείο που θα τον θέσει σε τροχιά. Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Κινεζικού Κέντρου Διαστημικής Ερευνας, Τζιάνγκ Γκουοχούα, αποκάλυψε ότι η εγκατάσταση θα μπορεί να χρησιμοποιείται για μια, τουλάχιστον, δεκαετία και πως θα είναι σε θέση να φιλοξενεί μέχρι και τρεις αστροναύτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αστροναύτες θα εργάζονται στους τομείς της μικροβαρύτητας, της διαστημικής ακτινοβολίας, της βιολογίας και φυσικά της αστρονομίας.
Εφόσον το κινεζικό σχέδιο ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα σημάνει μια σημαντική, αν μη τι άλλο, αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ των κρατών που διαθέτουν διαστημικά προγράμματα. Ηδη, η NASA έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να αποσύρει τον στόλο των διαστημικών της λεωφορείων, γεγονός που συνεπάγεται ότι για ένα μεγάλο διάστημα μόνο οι Ρώσοι θα είναι σε θέση να μεταφέρουν αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο κόστους 100 δισ. δολαρίων Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μπορεί, θεωρητικά, να χρησιμοποιείται μόνο μέχρι το 2020, παρά ταύτα θεωρείται πολύ πιθανό η λειτουργία του να πάρει παράταση έως το 2028.
«Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα και ισχυρή χώρα», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Μπερνάρντο Πάτι. «Είναι προφανές ότι επιδιώκει την καθιέρωση στο διεθνές στερέωμα ως σημαντικός παίκτης και στο πλαίσιο αυτό έκριναν προτιμότερο να κινηθούν αυτόνομα και στον τομέα του διαστήματος», συνέχισε ο ίδιος. «Πιστεύω ότι η αυτονομία είναι η λέξη–κλειδί για τους Κινέζους», πρόσθεσε ο κ. Πάτι. Ο επικεφαλής της ESA κατέληξε λέγοντας ότι η κίνηση των Κινέζων θα έχει θετικό αντίκτυπο, και αυτό διότι «ο ανταγωνισμός σε πιέζει να γίνεις ακόμη καλύτερος». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο σύμβουλος της NASA, Τζον Λόγκσντον, ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο επιθυμεί να καταστήσει ξεκάθαρο στον κόσμο πως είναι πλέον σε θέση να κάνει στο Διάστημα όσα και όλα τα μεγάλα κράτη.
Το σχέδιο για την κατασκευή του κινεζικού διαστημικού σταθμού ονομάζεται, προς το παρόν μόνο, Τιανγκόνγκ (Επουράνιο Παλάτι). «Θεωρούμε ότι το κοινό πρέπει να αναμειχθεί στη διαδικασία εύρεσης συμβόλων και ονομάτων», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαστημικής Μηχανολογίας, Γουάνγκ Γουενμπάο. «Πρόκειται, άλλωστε, για ένα σχέδιο που θα γιγαντώσει το κύρος του έθνους και θα ενισχύσει το αίσθημα της εθνικής περηφάνιας», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Γουάνγκ, η Κίνα έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη του διαστημικού μεταγωγικού σκάφους με το οποίο θα μεταφερθούν στο Διάστημα ο εξοπλισμός και οι προμήθειες του διαστημικού της σταθμού. Το σκάφος θα ζυγίζει 13 τόνους, ενώ η διάμετρός του δεν θα ξεπερνά τα 3,35 μέτρα.
(από την Guardian / Καθημερινή)
πηγή