Αν νομίζετε ότι οι μπαταρίες είναι η πράσινη τεχνολογία του αύριο, ας ανοίξει η αυλαία της μηχανής εσωτερικής καύσης που καταναλώνει Πετρέλαιο και είναι περισσότερο αποδοτική από κάθε ηλεκτρικό ισοδύναμο.
Οι επιστήμονες έφτιαξαν τη μικρότερη μηχανή βενζίνης που είναι αρκετά μικρή για να τροφοδοτεί ένα ρολόι. Η μικροσκοπική μηχανή λειτουργεί για δύο χρόνια με μια δόση από ελαφρύ καύσιμο.
Για να πάρετε μια ιδέα της ισχύος μ παράγει 700 φορές περισσότερη ενέργεια από μια συμβατική μπαταρία παρά το μέγεθος που είναι μικρότερο από ένα εκατοστό σε μήκος. Αν η τεχνολογία συνεχίσει να καινοτομεί με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην τροφοδοσία φορητών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων για μήνες.
Οι υποστηρικτές της ενέργειας πιστεύουν πως η νέα μηχανή μινιατούρα μπορεί να κάνει τις μπαταρίες να φαίνονται συμβατικές και ακόμη και να τις εξαλείψει σε πέντε χρόνια.
Η μηχανή φτιάχτηκε από μηχανικούς στο πανεπιστήμιο του Μπίρμιχαμ.
“Βλέπουμε μια βιομηχανική επανάσταση να συμβαίνει στις τσέπες των ανθρώπων. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Οι συσκευές που χρειάζονται επαναφόρτιση ή νέες μπαταρίες είναι πρόβλημα αλλά σε έξι χρόνια θα είναι παρελθόν.”
Αυτές οι μικροσκοπικές μηχανές θα βρουν εφαρμογές σε άλλα πεδία όπως ιατρική, στρατιωτικά μηχανήματα, και μελλοντικά ρομπότ.
Σήμερα, η φόρτιση μιας συνηθισμένης μπαταρίας για να δώσει μια μονάδα ενέργειας απαιτεί την κατανάλωση 2.000 μονάδων σε αυτήν. Αυτό γίνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι η ενέργεια ξοδεύεται σε πολλά βήματα πριν αποθηκευτεί αποδοτικά. Αντίθετα αυτή η μηχανή παράγει την ενέργεια τοπικά, και είναι πιο αποδοτική.
Οι μικροσκοπικές μηχανές έχουν παραχθεί πολλές φορές στο παρελθόν , αλλά όλες τους απέτυχαν καθώς εκπέμπουν θερμότητα στο περιβάλλον, και καίγονται από μόνες τους μετά από μικρή περίοδο λειτουργίας. Η ομάδα στο Μπίρμιχαμ το ξεπέρασε αυτό, χρησιμοποιώντας υλικά ανθεκτικά στην θερμότητα όπως κεραμικά και καρβίδια σιλικόνης. Συγκέντρωσαν όλες τις επιστήμες της μηχανικής , των υλικών , της χημείας, της μηχανολογίας.
Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την τεχνολογία.
πηγή