Ο καφές πριν την προπόνηση βοηθάει στη μείωση των πόνων που προκύπτουν μετά από αυτήν, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ιλινόις που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τα Νέα.
Η μελέτη έγινε σε ποδηλάτες και διαπιστώθηκε… πως έπειτα από έντονη προπόνηση ο πόνος ήταν μικρότερος σε αυτούς που είχαν καταναλώσει προηγουμένως ποσότητα καφεΐνης. Αυτή η μελέτη προστίθεται σε μια σειρά ερευνών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα που σχετίζεται με την μείωση του μυϊκού άλγους μετά από έντονη σωματική άσκηση όταν αυτή συνδυάζεται με την κατανάλωση καφέ.
Ιδιαίτερα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η καφεΐνη σταματά την ανάπτυξη της χημικής ουσίας αδενοσίνη, η οποία παράγεται όταν έχει υποστεί τραυματισμό κάποιο σημείο του σώματος και δίνει σήμα στους υποδοχείς πόνου που υπάρχουν στα κύτταρα του οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια προπόνησης είναι φυσικό να προκληθούν μικροτραυματισμοί για αυτόν τον λόγο μετά από αυτήν το σώμα πονά.
Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει:

Δύο φλιτζάνια καφέ πριν από μια σκληρή ή καινούργια προπόνηση μπορεί να είναι ό,τι χρειάζονται οι ασκούμενοι για να μην πονάνε πολύ στη συνέχεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι νεαροί άντρες που έκαναν πολύ έντονη ποδηλασία, είχαν λιγότερο μυϊκό άλγος όταν κατανάλωναν καφεΐνη πριν από αυτήν. Το καλύτερο είναι ότι το αναλγητικό όφελος της καφεΐνης παρατηρήθηκε τόσο σε λάτρεις του καφέ όσο και σε ασκούμενους οι οποίοι συνήθως απέφευγαν το πιο δημοφιλές ρόφημα του κόσμου.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στο τεύχος Απριλίου της «Διεθνούς Επιθεώρησης Αθλητικής Διατροφής & Μεταβολισμού» (JSΝΕΜ), τα ευρήματά τους προστίθενται σε αυτά προγενέστερων ερευνητικών εργασιών, οι οποίες είχαν δείξει ότι η καφεΐνη ενδέχεται να προλαμβάνει τον πόνο που τόσο συχνά νιώθουν οι ασκούμενοι έπειτα από μια καινούργια άσκηση ή εξαιρετικά σκληρή προπόνηση.Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η καφεΐνη περιορίζει τον μυϊκό πόνο δεσμεύοντας τη δραστηριότητα μιας χημικής ουσίας που λέγεται αδενοσίνη.
Η αδενοσίνη παράγεται στο πλαίσιο της φλεγμονώδους διεργασίας που αναπτύσσεται όταν υπάρχει μικρός ή μεγάλος τραυματισμός, και η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τους υποδοχείς πόνου που υπάρχουν στα σωματικά κύτταρα.
Η σκληρή προπόνηση και η ενασχόληση με νέες ασκήσεις προκαλούν μικροτραυματισμούς στους μυς, γι΄ αυτό και αναπτύσσεται πόνος μετά τη γυμναστική.
 
Πηγή:tanea