Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Το πόκερ και το χάος

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


110 Poker Στρατηγικές
"H θεωρία του χάους είναι ένα παρακλάδι των μαθηματικών που αντιμετωπίζει προβλήματα όπου ο αριθμός των μεταβλητών είναι τόσο υψηλός, που τα μαθηματικά δεν μπορούν να κάνουν ακριβείς επεξηγήσεις σχετικά με το μέλλον."
Πιο συγκεκριμένα εδώ θα αναφερθούμε στην πολύ γνωστή θεωρία του χάους, μία θεωρία βγαλμένη από τα μαθηματικά.
Με λίγα λόγια, η θεωρία του χάους είναι ένα παρακλάδι των μαθηματικών που αντιμετωπίζει προβλήματα όπου ο αριθμός των μεταβλητών είναι τόσο υψηλός, που τα μαθηματικά δεν μπορούν να κάνουν ακριβείς επεξηγήσεις σχετικά με το μέλλον. Σαν παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε την κλασσική περίπτωση που μία πεταλούδα θα κουνήσει τα φτερά της στην Νότιο Αμερική και θα προκαλέσει θύελλα στην Βόρεια Αφρική.
Η αλήθεια είναι ότι και στο πόκερ έχουμε τέτοια παραδείγματα και τα παρατηρούμε συνέχεια στα εκάστοτε τραπέζια. Αυτή η νέα θέση που μετακινήθηκες σε ένα τουρνουά και που ξαφνικά δεν μπορείς να πάρεις ούτε ένα καλό φύλλο, η διαφωνία που είχες με έναν αντίπαλό σου και σε ώθησε σε ένα λάθος call ώρες μετά, ή ακόμα και το γρήγορο διάλειμμα για τουαλέτα που σε έκανε να χάσεις ένα hand που θα σου απέφερε ένα monster pot. Πολλοί τζογαδόροι γίνονται μανιακοί με τέτοιες μικρές λεπτομέρειες, αρνούμενοι να δεχτούν να αφήσουν το τραπέζι ούτε για ένα δευτερόλεπτο, και προσπαθούν απεγνωσμένα να μετακινηθούν σε μία θέση όπου πιστεύουν ότι θα έχουν περισσότερη τύχη, ή ακόμα καταριούνται συγκεκριμένα μικρά γεγονότα που νιώθουν ότι είχαν τεράστια επιρροή στην πορεία τους.
Όπως και σε κάθε άλλη πτυχή της ζωής μας είναι πολύ εύκολο να ασχολούμαστε με λεπτομέρειες και να τις χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογίες. Ωστόσο η πραγματικότητα στο πόκερ και η θεωρία του χάους αν συνδυαστούν μας λένε ότι υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες με πολύ μεγάλες συνέπειες στο μέλλον, εσύ δεν έχει καμία ιδέα για το τι ακριβώς θα κάνουν αυτές οι λεπτομέρειες, και το να ανησυχείς για αυτές είναι ουσιαστικά χάσιμο χρόνου.
Τα περισσότερα πράγματα στο πόκερ δεν είναι στο χέρι σου - εσύ πρέπει απλά να προσπαθείς να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις ξεχωριστά για το κάθε hand. Παρόλο που μικρά πράγματα θα έχουν τεράστιες συνέπειες στο είδους του παιχνιδιού σου, δεν θα μάθεις ποτέ ποια ακριβώς είναι αυτά και πως λειτουργούν. Αν ανησυχείς για λιγότερο σημαντικές λεπτομέρειες το παιχνίδι απλά θα γίνεται χειρότερο και χειρότερο καθώς οι προκαταλήψεις και οι εμμονές θα παίρνουν τα ηνία από την λογική σου - κάτι που ξεκάθαρα δεν θα είναι ποτέ καλό για το bankroll σου μακροπρόθεσμα.



πηγή

Share
Loading